НЕДЕЉА, 4. 2. 2024 - 15:46

Извор: TВ ХРАМ

ТРИДЕСЕТ ПЕТА НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Тридесет пету недељу по Духовима молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су Патријарх и архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Свети апостол Тимотеј; Преподобни мученик Анастасије

Епархија врањска

Поводом празника Светог апостола Тимотеја и Преподобног мученика Анастасија, у манастиру Светог Прохора Пчињског, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије.

* * *

Епископ Јован богослужио у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу

Епархија шумадијска

Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован.

* * *

Епископ Атанасије: Јеванђеље Христово је свеобухватни правилник живота

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија у Великој Жупи код Пријепоља.

* * *

Епископ Теодосије служио Свету Литургију у Осојану

Епархија рашко-призренска

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије посетио је свој народ у Осојану и том приликом служио Свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Архангелу Гаврилу.

Након немилих догађаја у Осојану, Клини и Гораждевцу, Епископ Теодосије обилази верни народ, храбрећи их да остану на својим огњиштима, да не остављају своје домове и светиње!

* * *

Епископ Иларион служио у храму Светог Георгија у Бору

Епархија тимочка

Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион предводио је литургијско славље у храму Светог Георгија у Бору. Након Великог входа владика је рукопроизвео ђакона Уроша Живановића у чин презвитера.

* * *

Света архијерејска Литургија у храму Светог Николе у Хуму

Епархија нишка

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао је свештеним евхаристијским сабрањем у храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у селу Хум, надомак Ниша.

Данашња Света Евхаристије представља велики дан за овај крај - иако у непосредној близини Града Ниша, од времена Светог Доситеја Нишког и Загребачког у хумском храму није служио ниједан Епископ, што данашњој Светој Архијерејској Литургији даје посебан значај.

* * *

Света архијерејска Литургија у Белом Манастиру

Епархија осечко-пољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Михаила у Белом Манстиру.

* * *

Владичанска Литургија и Архипастирске грамате за истакнуте чланове Богомољачког братства

Епархија ваљевска

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је началствовао Светом Архијерејском Литургијом у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

На крају литургијског сабрања, Епископ Исихије је уручио Архипастирске грамате Владану Андрићу и Александру Гојковићу, дугогодишњим члановима Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ за изузетан допринос мисионарском раду братства.

* * *

Света архијерејска Литургија и рукоположење у храму Вазнесења Господњег на Лагатору

Епархија шабачка

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао je светом архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег на Лагатору.

Повезане вести

Вести