СУБОТА, 27. 4. 2024 - 10:30

Извор: TВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве на Врачару - Патријарх Порфирије: Определимо се за Христа (ФОТО/ВИДЕО)

Ми смо пред смрћу и у смрти сами по себи немоћни, али оно што претходи смрти итекако смо моћни, имамо у својим рукама свој живот који води пролазу кроз смрт. Имамо избор, да се определимо за Христа, и ако се определимо за Њега као што је то учинио Лазар Четвородневни како га зовемо, јер је четири дана лежао у гробу, онда оно што је када смо у гробу искључиво у руци Божијој, где нас Господ више не пита – да ли хоћете или нећете, него каже – устани. Онда то устајање значи устајање у загрљај са Христом, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 27. априла 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију на Лазареву суботу, 27. априла 2024. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Патријарх Порфирије је рекао да смо на крају поста, ево нас заједно са Господом нашим и на крају Његове проповеди у Галилеји, северно од Јудеје. На крају Његове проповеди у простору где су живели многи народи, не само изабран народ. И где су многи који нису припадали народу Божијем чувши снажну божанску реч Христову, поверовали у Њега и пошли за Њим, иако од малих ногу нису учени истинитој вери и нису били припремани за долазак Месије. Али, будући да су и они, као и сваки човек, саздани по слици и прилици Божијој, а то значи – будући да у својој природи имају спонтану органску потребу за Богом, штавише не само потребу, него дубинску спознају да без Бога и заједнице са Њим све губи свој смисао, а да у исто време, кроз заједницу са Богом, све ако се постави на праву основу може добити свој значај и своју лепоту, своју пуноћу, свој истински смисао и своје пуно назначење.

Господ суочивши се са смрћу, једноставним речима Лазару каже – Устани. Ми смо пред смрћу и у смрти сами по себи немоћни, али оно што претходи смрти итекако смо моћни, имамо у својим рукама свој живот који води пролазу кроз смрт. Имамо избор, да се определимо за Христа, и ако се определимо за Њега као што је то учинио Лазар Четвородневни како га зовемо, јер је четири дана лежао у гробу, онда оно што је када смо у гробу искључиво у руци Божијој, где нас Господ више не пита – да ли хоћете или нећете, него каже – устани. Онда то устајање значи устајање у загрљај са Христом, нагласио је Патријарх српски.

После свете Литургије, служен је помен блаженопочившем патријарху Иринеју.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести