НЕДЕЉА, 14. 4. 2024 - 15:27

Извор: Епархије СПЦ

НЕДЕЉА СРЕДОПОСНА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Недељу Средопосну, 14. априла 2024. године молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

 

Средопосна недеља у Цетињском манастиру: Рајска лествица је припремљена свакој души жељној подвига

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је Свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење свештеномонаштва манастира и свештенства архирејског намесништва цетињског, у молитвеном присуству верног народа.

 

Свето евхаристијско сабрање у храму Светог Саве у насељу Аеродром

Епархија шумадијска

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Преосвећеном је саслуживало свештенство храма заједно са професорима и ректором Богословије Светог Јована Златоустог.

Епископ Атанасије служио на Пештеру

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници.

 

Света Архијерејска Литургија у четврту недељу Часног поста у Саборном храму у Карловцу

Епархија горњокарловачка

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у Карловцу.

 

Владика Иларион служио у Зајечару у четврту недељу Часног поста

Епархија тимочка

Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион предводио је литургијско сабрање у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

 

Недеља Средопосна у Трпињи

Епархија осечкопољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Вазнесења Господњег у Трпињи.

Архијерејска Литургија на Берковићима

Епархија захумско-херцеговачка

Његово Преосвештенство Епископ захусмко-херцеговачки г. Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Светог кнеза Лазара на Берковићима. По заамвоној молитви, сви верни литијски су се упутили ка споменику палим борцима, где је извршен помен борцима пострадалим током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Повезане вести

Вести