НЕДЕЉА, 21. 4. 2024 - 10:05

Извор: TВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду - Патријарх Порфирије: Определимо се за преображај (ФОТО/ВИДЕО)

Само кроз служење, кроз даривање себе ближњем, кроз љубав, можемо наћи мир и спокој и можемо открити смисао у свему око нас и у најмањој твари, само онда када се не намећемо, када служимо, када хоћемо да волимо. У ову недељу поста, по примеру Свете Марије Египћанке да се определимо за преображај, за покајање, а то значи за исправно употребљавање својих дарова, не за злоупотребу, него за исправно, православно, духовно употребљавање дарова који смо добили од Бога, како бисмо онда, као и она знали да је Христос Алфа и Омега, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 21. априла 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, у пету недељу Великог поста - Глувну, 21. априла 2024. године.

Његовој Светости саслуживало је свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је ђакона Александра Александрића у чин презвитера, а ипођакона Ивана Голубовића у чин ђакона.

Јереј Милош Марковић, сабрат храма Светог Симеона Мироточивог, рукопроизведен је у чин протојереја.

Поучавајући сабране беседом, Патријарх српски је нагласио да као што је свака недеља поста посвећена одређеном светитељу или крсту Господњем, веома осмишљено, тако и данас, када завршавамо пету седмицу поста која је посвећена Светој Марији Египћанки, ми кроз сећање на њу, кроз прослављање ње, откривамо и сам смисао поста. Света Марија Египћанка је оно што смо сви ми, али истовремено и оно на шта смо сви позвани. Она је била грешна, грешна толико да благодат Божија није дозволила да уђе у храм. То је подстакло њу да завири у своју душу, да се преиспита и да разуме да је од Бога добила мноштво дарова да би кроз те дарове узрастала, да би се кроз те дарове умножавала, да би кроз те дарове дошла до циља живота, смисла постојања, а то је заједница са Богом, потпуно предавање Богу, поверење у односу на Бога без кога нема истинског препознавања другог човека, онога који је поред нас као свог брата, своју сестру, као свог ближњег.

Само онда када се препуштамо вољи Божијој, када разумемо да смо ми дар Његов који је нашој слободи поверен да бисмо волели Бога и да бисмо волели ближњег свога, то јест икону Божију. Зато, пост није ништа друго него позив на преображај, а то значи позив да оно што смо добили од Бога разумемо да нам је дато да будемо у радости, да будемо испуњени пуноћом, а не да би то био камен спотицања у нашем животу, да би нам стварало озлојађеност и празнину у души. Добили смо дарове од Бога да бисмо служили, баш онако како нам Господ кроз своја света уста произноси упућујући своју реч, вечну реч и нама данас и свим људима свих времена, рекао је Патријарх Порфирије.

Само кроз служење, кроз даривање себе ближњем, кроз љубав, можемо наћи мир и спокој и можемо открити смисао у свему око нас и у најмањој твари, само онда када се не намећемо, када служимо, када хоћемо да волимо. У ову недељу поста, по примеру Свете Марије Египћанке да се определимо за преображај, за покајање, а то значи за исправно употребљавање својих дарова, не за злоупотребу, него за исправно, православно, духовно употребљавање дарова који смо добили од Бога, како бисмо онда, као и она знали да је Христос Алфа и Омега, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести