НЕДЕЉА, 20. 3. 2022 - 14:34

Извор: ТВ Храм

Недеља Преподобног Григорија Паламе свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој (ВИДЕО)

У другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 7/20. марта 2022. године, посебно свечано било је у Архиепископији београдско-карловачкој и седишту Епархије браничевске. Наведени празник прослављен је евхаристијским сабрањима у свим београдским храмовима, а празнично торжество посебно је пројављено Патријарашком Литургијом у пожаревачком Светоархангелском храму - катедралном храму Епархије браничевске, као и светим архијерејским Литургијама које су у београдским храмовима служили викарни епископи Патријарха српског.

* * *

Патријарх Порфирије на великопосном недељном вечерњем: Господ увек гледа у срце човечије

"Вера није појединачна ствар и није индивидуална тема и брига појединца, нити вера води појединца осећању да је он бољи од других, него истинска и права вера у Бога јесте заједница са Богом, а истовремено и исправан однос према ближњем", рекао је Патријарх српски г. Порфирије беседећи након отпуста великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја, хвостанског г. Јустина; и марчанског г. Саве, протопрезвитер Ненад Јовановић, служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај Недеље Преподобног Григорија Паламе - друге Недеље Великог поста - свете Четрдесетнице, 7/20. марта 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је поучио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у првом делу беседе говорећи о јеванђелској перикопи коју нам Црква Божја са храмовних амвона произноси у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице. Тумачећи наведену јеванђелску причу Патријарх српски је указао да тврда вера јесте предуслов свега што се тиче наше заједнице са Господом. 

"Ово јеванђеље говори каква треба да буде вера хришћанска. Када Господ исцељује болеснике Он то не чини насилно, не чини са циљем да задиви оне које исцељује или оне који гледају исцeљењења и виде чуда. Не чини то да би они видевши чудо постали Његови следбеници, не чини то укидајући слободу човеку, јер Господ увек гледа на срца људи и увек се са љубављу обраћа, али предиспозиција и предуслов било каквог исцељења и предуслов плодова нашег односа са Богом, јесте вера и поверење у Њега", истакао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на крају великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

* * *

Патријарх Порфирије у пожаревачком Саборном храму: Вера је наше учествовање у животу Цркве

"Вера заједнице јесте вера која има снагу, јер није само за себе већ за спасење читавог света. И када бисмо ми спознали ту истину онда и читавим бићем трудили се да вера не буде само због нас, већ због свих људи, када бисмо учинили све да то буде вера Цркве као заједнице, може бити да би било много мање промашаја", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи на евхаристијском сабрању у пожаревачком Саборном Светоархангелском храму.

У другу недељу Великог поста, када према богослужбеном поретку савршавамо свештени спомен на Преподобног Григорија Паламу, 20. марта 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да посети Богом чувану Епархију браничевску и да у катедралном храму наведене епископије началствује на светој архијерејској Литургији. 

Првојераху српске Цркве саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски г. Игнатије и Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, високопреподобни архимандрит др Прокопије Тајар, клирик Антиохијске Патријаршије, као и многобројно свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, Епархије браничевске и других епархија Српске Цркве.

Саборни Светоархангелски храм у престоном Граду Епархије браничевске био је испуњен мноштвом сабраног народа Божјег који је једним устима и једним срцем одговарао на литургијске прозбе, учествујући у небоземној Тајни свете Евхаристије у којој је све утемељено и којом све бива крунисано. 

Након прочитаних светописамских чтенија, са амвона пожаревачког Саборног храма беседио је Патријарх српски г. Порфирије, истичући своју духовну радост због промисла Божјег да у овај недељни дан предстоји литургијским сабрањем у катедралном храму знамените и свештене епископије браничевске, епархије која је по многоме значајна, а пре свега због многобројних светиња која све и свакога позивају на лично и саборно преображавање у Христу. У наставку своје патријарашке беседе Патријарх српски је беседио на тему јеванђелске перикопе о исцељењу у Капернауму. 

"Човек је један и јединствен и никада не болује само једна страна његовог бића, увек је болестан читав човек, јер је човек једна и јединствена личност, а овде из речи Христових "узми одар свој и ходи, опраштају ти се греси твоји", видимо да Господ препознаје да је овај човек био, пре свега, духовно болестан. Та духовна болест рефлектује се и на спољашњу и телесну страну", рекао је Патријарх српски Порфирије у уводном делу своје беседе говорећи о јединствености и непоновљивости бића човечијег.  

"Вера није индивидуалистичка ствар, није ствар појединачна и не тиче се само једног човека, јер је вера увек вера заједнице, вера Цркве. Ако је вера појединачна и самостална (индивидуална), онда је она јеретичка, јер онај који хоће да буде самац он се одваја од других, а то и значи јеретик. Вера заједнице јесте вера која има снагу, јер није само за себе већ за спасење читавог света. И када бисмо ми спознали ту истину онда и читавим бићем трудили се да вера не буде само због нас, већ због свих људи, када бисмо учинили све да то буде вера Цркве као заједнице, може бити да би било много мање промашаја", закључио је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи. 

Након литургијског отпуста речима благодарности Његову Светост поздравио је домаћин - Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски г. Игнатије, истакавши да је саборност једно од својстава Цркве Божије, те да је увек велика духовна радост када се архијереји, свештенство и верни народ сабирају око свога предстојатеља. 

* * *

Епископ Стефан богослужио у храму Светог Стефана Дечанског у Железнику: Имена су наша записана у књизи вечнога живота

"Најважније је да разумемо да је наше име уписано у књизи живих, те да смо рођени за вечност. Када смо људи и када се трудимо да будемо достојни људског и хришћанског имена, засигурно знамо да смо створени за вечност и непролазност", рекао је Епископ ремезијански г. Стефан на литургијском сабрању у храму Светог Стефана Дечанског у београдском насељу Железник.

У другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 20. марта 2022. године, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог краља Стефана Дечанског у београдском насељу Железник. 

Преосвећеном владици Стефану саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловaчке, уз молитвено учешће народа Божјег који је настањен у овом београдском насељу, које за свог молитвеног патрона и духовног заштитника има великог и светог српског краља Стефана Дечанског. 

Након литургијског отпуста, речима архипастирске беседе сабранима се обратио Епископ Стефан, који је, поред осталог рекао: "Не знам колико ви разумете речи молитве које свештеници читају, али данас у оном делу када се читало Јеванђеље, и тамо се десило исто што и овде. Пре две хиљаде година Христос је проповедао у Капернауму међу својим ученицима и апостолима, а будући да је била велика гужва и није се могло ући у тамошњи храм, међутим, у то време зграде су имале покретне кровове како би болеснике доносили са вером да ће их Господ исцелити", рекао је Епископ Стефан говорећи о снажној вери оних људи који су нашли начина да превазиђу све тешкоће и своју веру искажу најделатније и најконкретније, како би Господ исцелио оног болесника који је потребовао милост и помоћ Божју. 

У наставку своје беседе Епископ ремезијански је говорио о потреби да сваки верујићи човек у свом животу примени јеванђелска начела на која нас Црква опомиње кроз свештено зачало које се произноси у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице. На крају Епископ Стефан је пренео молитвене поздраве и благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, сведочећи сабранима да су под непрестаним пастирским старањем и молитвеном бригом првојерарха Српске Цркве. 

* * *

Епископ Јеротеј богослужио у Петропавловом храму у Котежу: Призвани смо да следимо пут Преподобног Григорија Паламе

"Прослављамо Преподобног Григорија Паламу да бисмо и ми ишли путем којим је он ходио, подсећамо себе да је то прави пут којим ако будемо ишли до краја можемо видети лице Божје, јер нас божанске енергије васкрсавају и препорађају", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на литургијском сабрању у Петропавловом храму у београдском насељу Котеж.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, благоизволео је да у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 20. марта 2022. године, посети храм светих апостола Петра и Павла у београдском насељу Котеж и да у наведеном храму началствује на светој архијерејској Литургији.

У овај други недељни дан у току нашег великопосног духовног путовања ка Празнику над празницима, Епископу Јеритеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, као и многобројни верни народ Божји који је молитвено учествовао у Служби над службама - светој Литургији. 

Након прочитане јеванђелске перикопе Епископ Јеротеј је беседио о значају друге недеље Великог поста, посебно истичући благословени значај Преподобног Григорија Паламе, светитеља из 14. века који је себе уградио у вечност тиме што се борио и уз помоћ Божју изборио са погрешним учењем јеретика Варлаама. Поред тога, Преподобни Григорије Палама, о којем је владика Јеротеј надахнуто беседио, био је међу победницима Православља који се у свом богословствовању изборио за богословље православног мистичног подвижништа које подразумева учење о непосредности Божјег присуства у свету.

"Преподобни Григорије Палама је своје учење донео из опита гледања нетварне светлости, и након тога је Црква избацила Варлаама као јеретика из својих редова, и Црква је на тај начин дала једну педагошку меру кроз кажњавање тог Варлаама, да би и друге поучила да не иду тим путем, не зато што је мрзела Варалаама, него зато што није прави пут на којем човек може да пропадне. Ми славимо Светог Григорија Паламу јер је својим делом указао на прави пут којим се спавамо и који нас води у Царство небеско. Зато ми понављамо и сећамо се Светог Григорија Паламе да би и себе на то подсетили и да би утврдили своју веру", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на литургијском сабрању у Петропавловом храму у београдском насељу Котеж. 

* * * 

Епископ Сава богослужио у Петропавловом храму у Врчину: Вера није индивидуална реалност, већ дело заједнице 

"Човек који је духовно болестан није у стању да испољи своју веру и љубав, због тога четворица људи доносе њега и на њихову веру Христос исцељује болеснога. То нам говори да је вера насушна потреба и неопходни услов да би неко био исцељен и у заједници са Христом", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи на светој архијерејској Литургији у Петропавловом храму у београдском насељу Врчин.

У другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, када узносимо молитве Преподобном Григорију Палами, 20. марта 2022. године, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Петропавловом храму у београдском насељу Врчин. 

Преосвећеном владици саслуживали су пречасни презвитери и часни ђакони Богом чуване Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег сабраног у храму који, према богословској мисли Преподобног Јустина Ћелијског, за време савршавања свете Евхаристије постаје крајичак неба на земљи. 

Епископ Сава је надахнуто беседио о исцељењу у Капернауму, наглашавајући снагу вере која своју пуноћу и прави смисао добија једино у заједници, јер вера није вера уколико је индивидуални чин. Епископ марчански је указао и да наше великопосно путовање увек бива прилика да умножимо веру, добра дела и љубав, трудећи се да напредовање у врлини буде наш пут ка Васкрслом Христу. 

"Вера је увек ствар заједнице, јер на веру четворице Христос исцељује петога човека који је болестан. Вера заједнице јесте вера Цркве, јер Црква јесте заједнца којој је глава сам Христос. Човек који верује и нема потребу за другим човеком, не верује исправно и треба да преиспита своју веру, зато нас Црква позива да када верујемо и молимо се, тако остварујемо заједницу са Богом, то увек буде и у заједници са нашим ближњим", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи о значају вере као саборне реалности која нас приближава Богу и свакоме човеку. 

* * * 

О литургијским сабрањима у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, широм Српске Православне Цркве, погледајте у данашњем издању дневне информативне емисије "Вести из Цркве":

* * *

Телевизија Храм

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Прва недеља Великог поста – Православља

Теодорова субота - прва субота Великог поста

Светлост Христова просветљује све

Литургија пређеосвећених дарова - срце великопосних богослужења

Света Четрдесетница - Велики пост

Повезане вести

Вести