НЕДЕЉА, 20. 3. 2022 - 09:20

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у Петропавловом храму у Котежу: Призвани смо да следимо пут Преподобног Григорија Паламе (ФОТО/ВИДЕО)

"Прослављамо Преподобног Григорија Паламу да бисмо и ми ишли путем којим је он ходио, подсећамо себе да је то прави пут којим ако будемо ишли до краја можемо видети лице Божје, јер нас божанске енергије васкрсавају и препорађају", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на литургијском сабрању у Петропавловом храму у београдском насељу Котеж.

Телевизија Храм

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, благоизволео је да у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 20. марта 2022. године, посети храм светих апостола Петра и Павла у београдском насељу Котеж и да у наведеном храму началствује на светој архијерејској Литургији.

У овај други недељни дан у току нашег великопосног духовног путовања ка Празнику над празницима, Епископу Јеритеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, као и многобројни верни народ Божји који је молитвено учествовао у Служби над службама - светој Литургији. 

Након прочитане јеванђелске перикопе Епископ Јеротеј је беседио о значају друге недеље Великог поста, посебно истичући благословени значај Преподобног Григорија Паламе, светитеља из 14. века који је себе уградио у вечност тиме што се борио и уз помоћ Божју изборио са погрешним учењем јеретика Варлаама. Поред тога, Преподобни Григорије Палама, о којем је владика Јеротеј надахнуто беседио, био је међу победницима Православља који се у свом богословствовању изборио за богословље православног мистичног подвижништа које подразумева учење о непосредности Божјег присуства у свету.

"Преподобни Григорије Палама је своје учење донео из опита гледања нетварне светлости, и након тога је Црква избацила Варлаама као јеретика из својих редова, и Црква је на тај начин дала једну педагошку меру кроз кажњавање тог Варлаама, да би и друге поучила да не иду тим путем, не зато што је мрзела Варалаама, него зато што није прави пут на којем човек може да пропадне. Ми славимо Светог Григорија Паламу јер је својим делом указао на прави пут којим се спавамо и који нас води у Царство небеско. Зато ми понављамо и сећамо се Светог Григорија Паламе да би и себе на то подсетили и да би утврдили своју веру", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на литургијском сабрању у Петропавловом храму у београдском насељу Котеж. 

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести