СУБОТА, 19. 3. 2022 - 19:50

Извор: ТВ Храм

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Светилниче Православља, тврђо Цркве и учитељу! Узоре монаха, непобедиви поборниче богослова! Чудотворче Григорије, славо Солуна и проповедниче благодати. Непрестано се моли Господу, да се cпacy душе наше.

Телевизија Храм

Друга недеља свете Четрдесетнице посвећена је молитвеном спомену на светог и богоносног оца нашег Григорија Паламу, архиепископа солунског и великог проповедника православног мистичног подвижништва, великог заступника стварности обожења кроз учествовање у самом Богу, у Његовој нетварној благодати. 

Прве недеље свете и велике Четрдесетнице богослужбено смо прославили победу Православља над бројним јересима, а превасходно победу над иконоборством, док у другој недељи прослављамо дивног међу светитељима и великог међу победницима Православља који се у свом богословствовању борио и изборио за богословље православног мистичног подвижништа које подразумева учење о непосредности Божјег присуства у свету.

Ова недеља није одувек била посвећена спомену на светога Григорија Паламу, а то нам сведочи Јерусалимски канонар који спомиње да је у седмом веку друга недеља поста била посвећена спомену на еванђелску причу о блудном сину (или о милостивом оцу).

Богослужбени устав Велике цариградске цркве спомиње да је у 9-10. веку, овај недељни дан био посвећен спомену на светог Поликарпа, епископа смирнског. Најстарије сведочанство које спомиње спомен светог Григорија Паламе налазимо у 14. веку. Службу овом спомену саставио је патријарх цариградски Филотеј, који у свом химнографском делу велича сва величанствена дела из живота великога Григорија Паламе, његово предано архипастирско служење називајући га стубом Цркве, али и његово прегалаштво на пољу богословствовања.

"Боже, Оче славе, Ти си Јединороднога Сина Твога предао за нас и преко Њега нас усиновио, буди, и сада, милостив према нама, преступницима заповести Твојих, и немој нас погубити са онима који су се удаљили од Тебе, нити допусти да будемо гладни духовних Твојих дарова; него нас удостој да Ти се приближавамо устима и срцем и покажемо достојанство усиновљења преко добрих дела. Јер ми подражавамо враћање блуднога сина Теби чиме Си и нама обзнанио неисказано Твоје човекољубље према грешницима, да бисмо задобили бескрајна добра припремљена онима који љубе вољу Твоју. Бранич буди роду нашем, покоравајући му сваког непријатеља и противника. Благодаћу и човекољубљем Јединороднога Твојега Сина, са Којим си благословен, са пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин."

(заамвона молитва друге Недеље Великог поста)

*-Јерусалимски канонар (7 в.) сведочи о успомени кајања блуднога сина из еванђелске приче; Типик Велике цариградске цркве (9-10 в.) сведочи о слављењу успомене Светог Поликарпа Смирнског; у Синајском канонару (10-11 в.) недеља блудног сина и радника, у Евергетидском типику (12 в.) нема нарочите успомене. Тек у 14 . веку добила је ова недеља једну нарочиту успомену Светог Григорија Паламе. (Види Л. Мирковић, Хеортологија) 

* * *

Доносимо аудио запис емисије Радио-Беседе Епархије бачке, Богослужбене особености великих празника, која је посвећена другој недељи Великог поста - свете Четрдесетнице.

Повезане вести

Вести