НЕДЕЉА, 20. 3. 2022 - 09:21

Извор: ТВ Храм

Епископ Стефан богослужио у храму Светог Стефана Дечанског у Железнику: Имена су наша записана у књизи вечнога живота (ФОТО/ВИДЕО)

"Најважније је да разумемо да је наше име уписано у књизи живих, те да смо рођени за вечност. Када смо људи и када се трудимо да будемо достојни људског и хришћанског имена, засигурно знамо да смо створени за вечност и непролазност", рекао је Епископ ремезијански г. Стефан на литургијском сабрању у храму Светог Стефана Дечанског у београдском насељу Железник.

Телевизија Храм

У другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 20. марта 2022. године, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог краља Стефана Дечанског у београдском насељу Железник. 

Преосвећеном владици Стефану саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловaчке, уз молитвено учешће народа Божјег који је настањен у овом београдском насељу, које за свог молитвеног патрона и духовног заштитника има великог и светог српског краља Стефана Дечанског. 

Након литургијског отпуста, речима архипастирске беседе сабранима се обратио Епископ Стефан, који је, поред осталог рекао: "Не знам колико ви разумете речи молитве које свештеници читају, али данас у оном делу када се читало Јеванђеље, и тамо се десило исто што и овде. Пре две хиљаде година Христос је проповедао у Капернауму међу својим ученицима и апостолима, а будући да је била велика гужва и није се могло ући у тамошњи храм, међутим, у то време зграде су имале покретне кровове како би болеснике доносили са вером да ће их Господ исцелити", рекао је Епископ Стефан говорећи о снажној вери оних људи који су нашли начина да превазиђу све тешкоће и своју веру искажу најделатније и најконкретније, како би Господ исцелио оног болесника који је потребовао милост и помоћ Божју. 

У наставку своје беседе Епископ ремезијански је говорио о потреби да сваки верујићи човек у свом животу примени јеванђелска начела на која нас Црква опомиње кроз свештено зачало које се произноси у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице. На крају Епископ Стефан је пренео молитвене поздраве и благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, сведочећи сабранима да су под непрестаним пастирским старањем и молитвеном бригом првојерарха Српске Цркве. 

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести