НЕДЕЉА, 20. 3. 2022 - 10:38

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у пожаревачком Саборном храму: Вера је наше учествовање у животу Цркве (ФОТО/ВИДЕО)

"Вера заједнице јесте вера која има снагу, јер није само за себе већ за спасење читавог света. И када бисмо ми спознали ту истину онда и читавим бићем трудили се да вера не буде само због нас, већ због свих људи, када бисмо учинили све да то буде вера Цркве као заједнице, може бити да би било много мање промашаја", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи на евхаристијском сабрању у пожаревачком Саборном Светоархангелском храму.

Телевизија Храм

У другу недељу Великог поста, када према богослужбеном поретку савршавамо свештени спомен на Преподобног Григорија Паламу, 20. марта 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да посети Богом чувану Епархију браничевску и да у катедралном храму наведене епископије началствује на светој архијерејској Литургији. 

Првојераху српске Цркве саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски г. Игнатије и Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, високопреподобни архимандрит др Прокопије Тајар, клирик Антиохијске Патријаршије, као и многобројно свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, Епархије браничевске и других епархија Српске Цркве.

Саборни Светоархангелски храм у престоном Граду Епархије браничевске био је испуњен мноштвом сабраног народа Божјег који је једним устима и једним срцем одговарао на литургијске прозбе, учествујући у небоземној Тајни свете Евхаристије у којој је све утемељено и којом све бива крунисано. 

Након прочитаних светописамских чтенија, са амвона пожаревачког Саборног храма беседио је Патријарх српски г. Порфирије, истичући своју духовну радост због промисла Божјег да у овај недељни дан предстоји литургијским сабрањем у катедралном храму знамените и свештене епископије браничевске, епархије која је по многоме значајна, а пре свега због многобројних светиња која све и свакога позивају на лично и саборно преображавање у Христу. У наставку своје патријарашке беседе Патријарх српски је беседио на тему јеванђелске перикопе о исцељењу у Капернауму. 

"Човек је један и јединствен и никада не болује само једна страна његовог бића, увек је болестан читав човек, јер је човек једна и јединствена личност, а овде из речи Христових "узми одар свој и ходи, опраштају ти се греси твоји", видимо да Господ препознаје да је овај човек био, пре свега, духовно болестан. Та духовна болест рефлектује се и на спољашњу и телесну страну", рекао је Патријарх српски Порфирије у уводном делу своје беседе говорећи о јединствености и непоновљивости бића човечијег.  

"Вера није индивидуалистичка ствар, није ствар појединачна и не тиче се само једног човека, јер је вера увек вера заједнице, вера Цркве. Ако је вера појединачна и самостална (индивидуална), онда је она јеретичка, јер онај који хоће да буде самац он се одваја од других, а то и значи јеретик. Вера заједнице јесте вера која има снагу, јер није само за себе већ за спасење читавог света. И када бисмо ми спознали ту истину онда и читавим бићем трудили се да вера не буде само због нас, већ због свих људи, када бисмо учинили све да то буде вера Цркве као заједнице, може бити да би било много мање промашаја", закључио је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи. 

Након литургијског отпуста речима благодарности Његову Светост поздравио је домаћин - Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски г. Игнатије, истакавши да је саборност једно од својстава Цркве Божије, те да је увек велика духовна радост када се архијереји, свештенство и верни народ сабирају око свога предстојатеља. 

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести