НЕДЕЉА, 20. 3. 2022 - 18:10

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на великопосном недељном вечерњем: Господ увек гледа у срце човечије (ФОТО/ВИДЕО)

"Вера није појединачна ствар и није индивидуална тема и брига појединца, нити вера води појединца осећању да је он бољи од других, него истинска и права вера у Бога јесте заједница са Богом, а истовремено и исправан однос према ближњем", рекао је Патријарх српски г. Порфирије беседећи након отпуста великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Телевизија Храм

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја, хвостанског г. Јустина; и марчанског г. Саве, протопрезвитер Ненад Јовановић, служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај Недеље Преподобног Григорија Паламе - друге Недеље Великог поста - свете Четрдесетнице, 7/20. марта 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

Повезана вест: Патријарх Порфирије у пожаревачком Саборном храму: Вера је наше учествовање у животу Цркве

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је поучио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у првом делу беседе говорећи о јеванђелској перикопи коју нам Црква Божја са храмовних амвона произноси у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице. Тумачећи наведену јеванђелску причу Патријарх српски је указао да тврда вера јесте предуслов свега што се тиче наше заједнице са Господом. 

"Ово јеванђеље говори каква треба да буде вера хришћанска. Када Господ исцељује болеснике Он то не чини насилно, не чини са циљем да задиви оне које исцељује или оне који гледају исцeљењења и виде чуда. Не чини то да би они видевши чудо постали Његови следбеници, не чини то укидајући слободу човеку, јер Господ увек гледа на срца људи и увек се са љубављу обраћа, али предиспозиција и предуслов било каквог исцељења и предуслов плодова нашег односа са Богом, јесте вера и поверење у Њега", истакао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на крају великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

* * *

Света Четрдесетница - Велики пост

Прва недеља Великог поста – Православља

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести