НЕДЕЉА, 20. 3. 2022 - 09:19

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у Петропавловом храму у Врчину: Вера није индивидуална реалност, већ дело заједнице (ФОТО/ВИДЕО)

"Човек који је духовно болестан није у стању да испољи своју веру и љубав, због тога четворица људи доносе њега и на њихову веру Христос исцељује болеснога. То нам говори да је вера насушна потреба и неопходни услов да би неко био исцељен и у заједници са Христом", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи на светој архијерејској Литургији у Петропавловом храму у београдском насељу Врчин.

Телевизија Храм

У другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, када узносимо молитве Преподобном Григорију Палами, 20. марта 2022. године, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Петропавловом храму у београдском насељу Врчин. 

Преосвећеном владици саслуживали су пречасни презвитери и часни ђакони Богом чуване Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег сабраног у храму који, према богословској мисли Преподобног Јустина Ћелијског, за време савршавања свете Евхаристије постаје крајичак неба на земљи. 

Епископ Сава је надахнуто беседио о исцељењу у Капернауму, наглашавајући снагу вере која своју пуноћу и прави смисао добија једино у заједници, јер вера није вера уколико је индивидуални чин. Епископ марчански је указао и да наше великопосно путовање увек бива прилика да умножимо веру, добра дела и љубав, трудећи се да напредовање у врлини буде наш пут ка Васкрслом Христу. 

"Вера је увек ствар заједнице, јер на веру четворице Христос исцељује петога човека који је болестан. Вера заједнице јесте вера Цркве, јер Црква јесте заједнца којој је глава сам Христос. Човек који верује и нема потребу за другим човеком, не верује исправно и треба да преиспита своју веру, зато нас Црква позива да када верујемо и молимо се, тако остварујемо заједницу са Богом, то увек буде и у заједници са нашим ближњим", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи о значају вере као саборне реалности која нас приближава Богу и свакоме човеку. 

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести