СУБОТА, 12. 3. 2022 - 12:10

Извор: ТВ Храм

Прва субота Великог поста у Архиепископији београдско-карловачкој (ФОТО/ВИДЕО)

У прву суботу Великог поста - свете Четрдесетнице, када савршавамо молитвени спомен на чудо Светог великомученика Теодора Тирона, 27. фебруара/12. марта 2022. године, посебно свечано било је у Архиепископији београдско-карловачкој. Наведени празник прослављен је евхаристијским сабрањима у свим београдским храмовима, а празнично торжество посебно је пројављено Патријарашком Литургијом у Светогеоргијевском храму у београдском насељу Бежанија, као и светим архијерејским Литургијама које су служили викарни епископи Патријарха српског.

Телевизија Храм

* * *

Патријарх Порфирије богослужио у Светогеоргијевском храму: Потребно је да мислимо Христом, живимо Христом и све преображавамо Христом

"Потребно је да мислимо Христом, живимо Христом и све преображавамо Христом. Да љубимо једни друге, као и оне који нас не разумеју, јер једино кроз љубав и молитву Господу и њихово срце и њихов уму могу бити просвећени, да и они препознају Христа као Спаситеља читавог света", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на литургијском сабрању у Светогеоргијевском храму у београдском насељу Бежанија.

У прву суботу Великог поста - свете Четрдесетнице, 12. марта 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, предстојао је евхаристијским сабрањем у Светогеоргијевском храму у београдском насељу Бежанија. 

Његовој Светости саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће верног народа Божјег, који се у Господу сабира у овом знаменитом београдском храму посвећеном светом славном и добропобедном великомученику, победоносцу и чудотворцу Георгију. 

Након прочитаних светописамских чтенија, сабрану литургијску заједницу речима надахнуте архипастирске беседе поучио је Предстојатељ Српске Цркве, указујући на значај Великог поста у нашем животу, као најсвештенијег и светог периода свецелог препорода. 

"Ми смо на крају прве недеље поста, и прва недеља поста јесте почетак једног истинског духовног путовања и духовног подвига. Већ у овој недељи нам се открива смисао поста, а данашње Јеванђеље почиње речима о љубави, а то је уједно и одговор на то шта је циљ поста. Често не само да постављамо себи питање, него нам се пост и своди на спољашњу димензију, на детаљну бригу о томе коју врсту хране ћемо узети и колико ћемо узети хране. Наравно да у посту све има свој смисао, и спољашња и унутрашња димензија, у том контексту и наш однос према храни има свој смисао. Уздржавајући се од одређене врсте хране и сводећи количину узимања хране на минимум, ми полако почињемо да вежбамо и побеђујемо своју вољу која је постала конформистична, сладострасна, која је довела себе до тога да не може да управља собом, него да зависи од свега што је споља", рекао је Патријарх српски поучавајући да је потребно да наше великопосно путовање буде прожето суштинским смислом поста као времена које нас препорађа. 

* * *

Епископ Јеротеј богослужио у параклису београдске Богословије: Пост и молитва су наше духовно оружје

"Пост и молитва су наше духовно оружје, пост да слаби наше телесне страсти, а молитва да нас везује са Богом. Читав наш живот представља пост, са извесним станкама када се тешимо са мрсном храном, а пост нам је дат као васпитно средство да бисмо напредовали", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на евхаристијском сабрању у параклису Богословије Светог Саве у Београду.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, благоизволео је да на Теодорову суботу, 12. марта 2022. године, посети најстарију београдску средњу школу - Богословију Светог Саве, и началствује на светој архијерејској Литургији у параклису при овом богословском училишту.

Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је високопреподобни архимандрит др Прокопије (Тајар), клирик Антиохијске Патријаршије, као и свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће професорâ и ученикâ Богословије Светог Саве.

Након причитаних одељака из Апостола и Јеванђеља, Епископ топлички је произнео надахнуту беседу, поучавајући будуће посленике Винограда Господњег. Епископ Јеротеј је у својој беседи посебно нагласио потребу за суштинским постом, оним постом који подразумева наше свецело путовање кроз пустињу поста. Викар Патријарха српског је и подсетио на свештени спомен који Црква Божја савршава у први суботњи дан Великог поста - свете Четрдесетнице. 

"Црква помиње ово чудо да би подсетила верне на светињу поста, да би подсетила хришћане и сада, и пре нас, и будуће хришћане, колико Црква поштује пост. Црква је од почетака установила пост, он има свој историјски развој, а у овом чуду видимо колико су се хришћани трудили да посте и држе пост онако како прописује Црква. Пост и молитва су наше духовно оружје, пост да слаби наше телесне страсти, а молитва да нас везује са Богом. Читав наш живот представља пост, са извесним станкама када се тешимо са мрсном храном, а пост нам је дат као васпитно средство да бисмо напредовали. Пост је саборни чин. Постимо сви, од патријарха до лаика, јер је наш живот у општежићу - заједничком живљењу. Црква је заједница светих и заједница хришћана са Богом", рекао је у својој беседи Епископ топлички г. Јеротеј. 

* * *

Епископ Јустин богослужио у свештеној обитељи манастира Рајиновац: Причешће је лек бесмртности

"Немојмо гледати на причешће као на неки магијски чин, или неки магијски продукт који узимамо и очекујемо резултате за пет или десет минута. Тај лек бесмртности делује већ овде и сада у животу и чува нас, јер причестити се значи бити део нечега. Причасник је онај који је део Тела Христовога - Цркве Његове, и онај који кроз божанско причешће показује своју љубав и веру према Богу, јер долази, верује и исповеда да је Христос тај који нам се даје у причешћу", рекао је Епископ хвостански г. Јустин у својој надахнутој беседи на евхаристијском сабрању у свештеној обитељи манастира Рајиновац надомак Београда.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, у прву суботу Великог поста - свете Четрдесетнице, 12. марта 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији и свештеној обитељи манастира Рајиновац надомак Београда. 

Преосвећеном владици Јустину саслуживало је свештеномонаштво, свештенство и ђаконство подручне Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који је испунио манастирски храм.

Надахнуту омилију о значају Великог поста и прве суботе која је посвећена спомену на чудо Светог великомученика Теодора Тирона, Епископ Јустин је изговорио накаон прочитаних светописамских зачала. У другом делу својој надахнуте беседе Епископ хвостански је поучио народ о сили светог причешћа као лека бесмртности. 

"Историја спасења рода људског почива на храни и једењу, али и нашем односу према храни. Тако је наш праотац Адам због узимања и једења плода са дрвета познања добра и зла, прекршио заповест о посту и као последица тог његовог непослушања и не поснога односа према храни била је смрт. Нарушивши заповест Божију кроз Адама читав род људски је постао смртан, а Бог га је наменио да буде вечан и бесмртан. Почетак Христове проповеди је био праћен постом четрдесет дана и четрдесет ноћи. Није само хлеб и материјална храна оно што нас чини живим, него је потребно да хранимо и своју душу, оно што је претежније и Богом утиснуто као печат Његовог присуства у нашем бићу. Када говоримо "човек је оно што једе", не мислимо само на храну коју једе, него мислимо и на храну којом хранимо наш ум, емоције и како градимо наш однос према Богу, самима себи и ближњима", поучио је Епископ хвостански г. Јустин у својој беседи са амвона манастирског храма у Рајиновцу надомак Београда. 

* * *

Епископ Сава богослужио у Световаведењској обитељи: Причешћем постајемо удеоничари тела Христовог - Цркве Његове

"Господ хришћане не оставља без небеске хране, већ нам оставља причешће као храну небеску, да бисмо овде, у овом животу имали предокушај Царства небескога и заједничарења Господом нашим Исусом Христом", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи са амвона Световаведењској обитељи у Београду.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, на Теодорову суботу, 12. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, свештенослужио је у храму Световаведењске обитељи у београдском насељу Сењак. 

Преосвећеном Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће високопреподобне мати Теодоре, игуманије наведене свештене обитељи, њеног богољубивог сестринства и верног народа Божјег. 

Након прочитаних светописамских чтенија Епископ Сава је беседио о Великом посту као периоду препорода, те у својој беседи посебно истакао да у светим Тајнама тела и крви Господње добијамо свој идентитет постајући причасници мистичног Тела Христовог - Цркве Његове. У првом делу беседе Епископ Сава је говорио о чуду Светог великомученика Теодора Тирона, којег се богослужбено сећамо у први суботњи дан Великог поста - свете Четрдесетнице.

"Причешће нас чини удеоничарима, чини нас делом Тајне Христове, учесницима у слави Његовој. Реч "част" на црквенословенском значи постати део и узети удела и учешћа у телу и крви Христовој. Причешћем постајемо удови једнога тела Цркве Христове коме је глава сам Христос. Нека би дао Господ, да молитва Светог великомученика Теодора Тирона и ми данас овде сабрани после прве недеље поста, добијемо благослов Господњи и снагу за наставак поста који нам следи, да бисмо у радости и спремни дочекали Празник Васкрсења Христова и поклонили се Његовим спасоносним страдањима и славном Васкрсењу, рекао је Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој јевнађелској омилији којом је поучио верни народ о значају активног учествовања у Светотајинском животу Цркве који врхуни у светој Евхаристији. 

* * *

Теодорова субота - прва субота Великог поста

Света Четрдесетница - Велики пост

Повезане вести

Вести