СУБОТА, 12. 3. 2022 - 10:30

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у Световаведењској обитељи: Причешћем постајемо удеоничари тела Христовог - Цркве Његове (ФОТО/ВИДЕО)

"Господ хришћане не оставља без небеске хране, већ нам оставља причешће као храну небеску, да бисмо овде, у овом животу имали предокушај Царства небескога и заједничарења Господом нашим Исусом Христом", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој беседи са амвона Световаведењској обитељи у Београду.

Телевизија Храм

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, на Теодорову суботу, 12. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, свештенослужио је у храму Световаведењске обитељи у београдском насељу Сењак. 

Преосвећеном Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће високопреподобне мати Теодоре, игуманије наведене свештене обитељи, њеног богољубивог сестринства и верног народа Божјег. 

Након прочитаних светописамских чтенија Епископ Сава је беседио о Великом посту као периоду препорода, те у својој беседи посебно истакао да у светим Тајнама тела и крви Господње добијамо свој идентитет постајући причасници мистичног Тела Христовог - Цркве Његове. У првом делу беседе Епископ Сава је говорио о чуду Светог великомученика Теодора Тирона, којег се богослужбено сећамо у први суботњи дан Великог поста - свете Четрдесетнице.

"Причешће нас чини удеоничарима, чини нас делом Тајне Христове, учесницима у слави Његовој. Реч "част" на црквенословенском значи постати део и узети удела и учешћа у телу и крви Христовој. Причешћем постајемо удови једнога тела Цркве Христове коме је глава сам Христос. Нека би дао Господ, да молитва Светог великомученика Теодора Тирона и ми данас овде сабрани после прве недеље поста, добијемо благослов Господњи и снагу за наставак поста који нам следи, да бисмо у радости и спремни дочекали Празник Васкрсења Христова и поклонили се Његовим спасоносним страдањима и славном Васкрсењу, рекао је Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој јевнађелској омилији којом је поучио верни народ о значају активног учествовања у Светотајинском животу Цркве који врхуни у светој Евхаристији. 
 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести