СУБОТА, 12. 3. 2022 - 10:35

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин богослужио у свештеној обитељи манастира Рајиновац: Причешће је лек бесмртности (ФОТО/ВИДЕО)

"Немојмо гледати на причешће као на неки магијски чин, или неки магијски продукт који узимамо и очекујемо резултате за пет или десет минута. Тај лек бесмртности делује већ овде и сада у животу и чува нас, јер причестити се значи бити део нечега. Причасник је онај који је део Тела Христовога - Цркве Његове, и онај који кроз божанско причешће показује своју љубав и веру према Богу, јер долази, верује и исповеда да је Христос тај који нам се даје у причешћу", рекао је Епископ хвостански г. Јустин у својој надахнутој беседи на евхаристијском сабрању у свештеној обитељи манастира Рајиновац надомак Београда.

Телевизија Храм

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, у прву суботу Великог поста - свете Четрдесетнице, 12. марта 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији и свештеној обитељи манастира Рајиновац надомак Београда. 

Преосвећеном владици Јустину саслуживало је свештеномонаштво, свештенство и ђаконство подручне Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који је испунио манастирски храм.

Надахнуту омилију о значају Великог поста и прве суботе која је посвећена спомену на чудо Светог великомученика Теодора Тирона, Епископ Јустин је изговорио накаон прочитаних светописамских зачала. У другом делу својој надахнуте беседе Епископ хвостански је поучио народ о сили светог причешћа као лека бесмртности. 

"Историја спасења рода људског почива на храни и једењу, али и нашем односу према храни. Тако је наш праотац Адам због узимања и једења плода са дрвета познања добра и зла, прекршио заповест о посту и као последица тог његовог непослушања и не поснога односа према храни била је смрт. Нарушивши заповест Божију кроз Адама читав род људски је постао смртан, а Бог га је наменио да буде вечан и бесмртан. Почетак Христове проповеди је био праћен постом четрдесет дана и четрдесет ноћи. Није само хлеб и материјална храна оно што нас чини живим, него је потребно да хранимо и своју душу, оно што је претежније и Богом утиснуто као печат Његовог присуства у нашем бићу. Када говоримо "човек је оно што једе", не мислимо само на храну коју једе, него мислимо и на храну којом хранимо наш ум, емоције и како градимо наш однос према Богу, самима себи и ближњима", поучио је Епископ хвостански г. Јустин у својој беседи са амвона манастирског храма у Рајиновцу надомак Београда. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести