СУБОТА, 12. 3. 2022 - 10:38

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у параклису београдске Богословије: Пост и молитва су наше духовно оружје (ФОТО/ВИДЕО)

"Пост и молитва су наше духовно оружје, пост да слаби наше телесне страсти, а молитва да нас везује са Богом. Читав наш живот представља пост, са извесним станкама када се тешимо са мрсном храном, а пост нам је дат као васпитно средство да бисмо напредовали", рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на евхаристијском сабрању у параклису Богословије Светог Саве у Београду.

Телевизија Храм

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, благоизволео је да на Теодорову суботу, 12. марта 2022. године, посети најстарију београдску средњу школу - Богословију Светог Саве, и началствује на светој архијерејској Литургији у параклису при овом богословском училишту.

Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је високопреподобни архимандрит др Прокопије (Тајар), клирик Антиохијске Патријаршије, као и свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће професорâ и ученикâ Богословије Светог Саве.

Након причитаних одељака из Апостола и Јеванђеља, Епископ топлички је произнео надахнуту беседу, поучавајући будуће посленике Винограда Господњег. Епископ Јеротеј је у својој беседи посебно нагласио потребу за суштинским постом, оним постом који подразумева наше свецело путовање кроз пустињу поста. Викар Патријарха српског је и подсетио на свештени спомен који Црква Божја савршава у први суботњи дан Великог поста - свете Четрдесетнице. 

"Црква помиње ово чудо да би подсетила верне на светињу поста, да би подсетила хришћане и сада, и пре нас, и будуће хришћане, колико Црква поштује пост. Црква је од почетака установила пост, он има свој историјски развој, а у овом чуду видимо колико су се хришћани трудили да посте и држе пост онако како прописује Црква. Пост и молитва су наше духовно оружје, пост да слаби наше телесне страсти, а молитва да нас везује са Богом. Читав наш живот представља пост, са извесним станкама када се тешимо са мрсном храном, а пост нам је дат као васпитно средство да бисмо напредовали. Пост је саборни чин. Постимо сви, од патријарха до лаика, јер је наш живот у општежићу - заједничком живљењу. Црква је заједница светих и заједница хришћана са Богом", рекао је у својој беседи Епископ топлички г. Јеротеј. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести