СУБОТА, 12. 3. 2022 - 11:26

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у Светогеоргијевском храму: Потребно је да мислимо Христом, живимо Христом и све преображавамо Христом (ФОТО/ВИДЕО)

"Потребно је да мислимо Христом, живимо Христом и све преображавамо Христом. Да љубимо једни друге, као и оне који нас не разумеју, јер једино кроз љубав и молитву Господу и њихово срце и њихов уму могу бити просвећени, да и они препознају Христа као Спаситеља читавог света", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на литургијском сабрању у Светогеоргијевском храму у београдском насељу Бежанија.

Телевизија Храм

У прву суботу Великог поста - свете Четрдесетнице, 12. марта 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, предстојао је евхаристијским сабрањем у Светогеоргијевском храму у београдском насељу Бежанија. 

Његовој Светости саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће верног народа Божјег, који се у Господу сабира у овом знаменитом београдском храму посвећеном светом славном и добропобедном великомученику, победоносцу и чудотворцу Георгију. 

Након прочитаних светописамских чтенија, сабрану литургијску заједницу речима надахнуте архипастирске беседе поучио је Предстојатељ Српске Цркве, указујући на значај Великог поста у нашем животу, као најсвештенијег и светог периода свецелог препорода. 

"Ми смо на крају прве недеље поста, и прва недеља поста јесте почетак једног истинског духовног путовања и духовног подвига. Већ у овој недељи нам се открива смисао поста, а данашње Јеванђеље почиње речима о љубави, а то је уједно и одговор на то шта је циљ поста. Често не само да постављамо себи питање, него нам се пост и своди на спољашњу димензију, на детаљну бригу о томе коју врсту хране ћемо узети и колико ћемо узети хране. Наравно да у посту све има свој смисао, и спољашња и унутрашња димензија, у том контексту и наш однос према храни има свој смисао. Уздржавајући се од одређене врсте хране и сводећи количину узимања хране на минимум, ми полако почињемо да вежбамо и побеђујемо своју вољу која је постала конформистична, сладострасна, која је довела себе до тога да не може да управља собом, него да зависи од свега што је споља", рекао је Патријарх српски поучавајући да је потребно да наше великопосно путовање буде прожето суштинским смислом поста као времена које нас препорађа. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести