УТОРАК, 14. 12. 2021 - 13:32

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Како препознати да ли је неко заиста наша сродна душа

ПИТАЊЕ: Како препознати да ли је неко заиста наша сродна душа, шта ако нам се свиди неко много, и та љубав коју осетимо утиче на нас позитивно, мотивише нас да будемо бољи људи, али онда се суочимо са чињеницом да та особа заправо већ дуже време има партнера? Да ли одустати иако не знамо ни какав је тај однос између њих, чак и ако осећам огромну количину љубави према њему и верујем да је то заправо моја сродна душа? Шта радити у тој ситуацији, како поступити исправно и хришћански?

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драга сестро, чини ми се да постављаш погрешно питање. Као да се питаш да ли ти је допуштено да и даље гајиш љубав према том младићу. Уместо да се питаш да ли ти је то допуштено, треба да се упиташ да ли је то за тебе добро и да ли то има смисла или је бесмислено.

Сродна душа се препознаје по томе што на твоју љубав узвраћа истом мером. Ако се ти заљубиш у младића, а он се не заљуби у тебе, онда то није онај прави. Из свега што си написала, види се да сама себе увераваш у то да је он баш тај прави за тебе, да је он твоја сродна душа. Пишеш да те та љубав утиче на тебе позитивно, да те инспирише да будеш боља. Заправо све чињенице које говоре супротно од тога, ти сама у себи покушаваш да минимизираш и занемариш. Немој то чинити. Немој сама себе заваравати, ма колико да ти је болно да се суочиш са истином да тај младић не гаји иста осећања према теби, као што ти гајиш према њему. Ако будеш и даље живела у свету својих фантазија, ризикујеш не само да проведеш живот у неком чекању, без извесног краја, него још горе, ризикујеш и да се упустиш у везу с њим, ако би се он којим случајем предомислио касније, и на тај начин уђеш у везу са човеком који те не воли искрено, бар не онако како ти њега волиш. Можда ти се сада чини да би то био пожељан исход, али то би било много горе од самог чекања.

То што кажеш да те та љубав према њему мотивише да будеш боља не треба да ти буде никакав аргумент. И кад би се заљубила у неког другог, исто би те та љубав инспирисала да будеш боља. То ништа не говори у прилог претпоставке да је он твоја сродна душа. Кажеш тешко се заљубљујеш. То је такође варка. Ако си кадра да се заљубиш у човека који ти не узвраћа љубав, онда си свакако способна да се заљубиш и није истина да се тешко заљубљујеш. Ако нађеш оног правог, то ће ти бити још много лакше него што је било са овим младићем. Дакле, немој губити време очекујући да се тај младић предомисли, него тражи себи неког другог. Јер чак и ако би он почео да показује неке знаке наклоности према теби, чак и ако би дошло до тога да не зна за кога пре да се одлучи да ли за тебе или ту другу девојку, то би само значило да он није ни за тебе ни за њу. Онај ко се истински заљуби у тебе, неће имати никакве дилеме по питању да ли си ти права особа за њега или нека друга.

Но, како да нађеш тог правог. Пре свега имај на уму да је неопходно да допустиш том правом да те упозна, не само споља него много више изнутра. Да види сву твоју душу. Ако дакле желиш да те неко на тај начин упозна, онда мораш да се отвориш и покажеш своју душу, да је изнесеш на пазар. Ако се отвориш према некоме коме се твоја личност неће свидети, ризикујеш да ти се насмеје, да те презре, да те извргне општем подсмеху или да те повреди на неки други начин. Све то ти може деловати застрашујуће, али мораш схватити да је тај ризик неопходно да поднесеш, како би допустила да те упозна онај прави. Ако се будеш у страху држала затворено и хладно према свим непознатим младићима, онда ће бити изузетно тешко да те онај прави упозна. Чак и ако се негде сретнете, ако не покажеш своју праву личност, него се будеш према њему опходила претерано опрезно и затворено, он те можда неће ни приметити.

Да би победила тај страх од могућих повреда, размишљај у себи овако. Шта ме се тиче шта мисли било који од оних младића са којима нећу провести живот, и који ће у мом животу бити свега пар сати, дана или седмица и потом заувек нестати. Оно што ми је заиста важно јесте да што пре упознам онога чије мишљење ће ми бити значајно. Шта ако ми се неко од њих и буде подсмевао, тај сигурно није способан да види све оно што је у мени добро и племенито, па се зато подсмева, то је дакле његов губитак, а не мој. Тако размишљај и охрабруј себе да би смогла снаге да се отвориш и покажеш шта је у теби. Тако ћеш знатно повећати шансе да те препозна онај који исто тако као и ти тражи себи сродну душу. Немој се много освртати на то, шта раде друге девојке око тебе. Ако на то будеш гледала и томе посвећивала много пажње, онда ћеш вероватно пасти под утицај моде и претвараћеш се да си нешто што заиста ниси. То може сасвим одбити од тебе онога који тражи девојку каква ти заиста јеси, и може привући неке младиће који траже неку другачију девојку. У оба случаја ти ћеш бити на губитку.

Заповеди себи да будеш храбра, да будеш истинита и отворена. Тако ћеш постати видљива за онога ко баш тебе тражи. Кад ти то све урадиш, верујем да ће онда Бог удесити да се негде и сретнете. Овако, ако се ти претвараш да си нешто друго, или се затвараш у себе и задовољаваш се маштањем о томе како би лепо било да се сад тај и тај младић предомисли да заборави ту другу девојку, те да се коначно заљуби у тебе, онда ни Бог нема разлога да уређује било какав други сусрет за тебе. Јер чак и ако би можда и сусрела сродну душу, ти је не би препознала, нити би оставила могућности да те он препозна као своју сродну душу.

Стога, ма колико да ти се то чини болно или страшно да се одрекнеш тих својих фантазија у вези тог младића, не оклевај ни секунд, него што пре отвори своје очи да видиш колико све чињеница говори у прилог томе да он није за тебе и иди даље. Не схватај то као трагедију, имај наде да ћеш наћи неког ко ће бити још хиљаду пута бољи од тог који ти се толико свидео. Можеш и да се пријавиш на разне сајтове за упознавање. Преко тих сајтова можеш да се за кратко време упознаш са великим бројем младића. Буди храбра и отворена, и донеси чврсту одлуку да не губиш драгоцено време чекајући у празно. Него се труди да сваког дана будеш бар корак ближа решењу. Чим приметиш да неки младић није онај прави, прекидај с њим и настој да упознаш следећег. Ако будеш искрена и отворена, верујем да нећеш дуго трагати и наћи ћеш себи сродну душу.

Нека ти Бог помогне у том трагању.
 

Повезане вести