ЧЕТВРТАК, 27. 10. 2022 - 18:23

Извор: ТВ Храм

Најава - Заволех лепоту дома Твога (Емисија 34) - Фреско-сликарство у време Мрњавчевића

Емисија је на програму у суботу, 29. октобра у 21.10 часова, и у репризном термину у недељу, 30. октобра у 14:00 часова.

ТВ Храм

Вукашин Мрњавчевић је 1365. године постао савладар цара Уроша, са титулом краља, а Угљеша је добио титулу деспота и Серску област на управу. После смрти оца Вукашина, али и цара Уроша, Марко постаје краљ, а некада велики простор краљевства, сведен је на скромно подручје у Пелагонији са центром у Прилепу.

Иако је Краљевић Марко широј публици углавном познат као један од најчувенијих српских, епских јунака, у његово време уметничка делатност је и поред тешких околности изузетно богата и плодна, а у зидном сликарству јављају се бројне иконографске новине.

Најзначајније и најрепрезентативније је свакако фреско-сликарство у Марковом манастиру у Сушици код Скопља. Тада настају и фреске у Цркви Светог Андрије на Тресци које је извео митрополит Јован зограф, а овај сликар и његова радионица осликали су и горње зоне Храма Светог Димитрија у Прилепу. У време краља Марка настају и портрети на западној фасади Цркве Светих Арханђела у Прилепу, али и фреске у још неколико мањих храмова.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

доц. др Драгана Павловић, историчар уметности

проф. др Маја Анђелковић, историчар књижевности

проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија