СУБОТА, 28. 1. 2023 - 15:15

Извор: TВ Храм

Најава - Заволех лепоту дома Твога (Емисија 40) - Примењена уметност у време Лазаревића и Бранковића

Емисија је на програму у суботу, 28. јануара у 21.20 часова, и у репризном термину у недељу, 29. јануара у 14:26 часова. 

TВ Храм

У време када је Србија била окружена турским војскама и када се наслућивао крај, потреба за духовним лепотама надмашила је страх од неминовне смрти. Може се претпоставити да су понеки фрескописци сликали и иконе за иконостасе моравских храмова, те да су оне личиле на фреске, сликане уз употребу велике количине злата. До данас нам нажалост није сачувано много икона из овог периода. 

Музеји и манастирске ризнице чувају изузетно вредне примерке црквеног тесктила, а посебно би требало издвојити митру за београдског митрополита, коју је везла Катарина Кантакузина Бранковић. 

Како су у то време изгледале владарске одежде највише нам говори портрет деспота Стефана у Манасији, али и сачувана одора у коју су биле обучене мошти кнеза Лазара. 

Када су у питању предмети израђени од уметнички обрађеног метала, поменућемо између осталог, реликвијар браће Мусић из Ватопеда, реликвијар Маре Бранковић који се чува у Дубровнику и реликвијар Деспотице Барбаре Франкопан Бранковић који се чува у Трсату. До данас су нам сачувана и два велика звона која су била поклон властелина Родопа. 

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике. 

У емисији учествују: 

Проф. др Оливер Томић, историчар уметности 

Мср Биљана Цинцар Костић, историчар уметности 

Др Миљана Матић, историчар уметности 

Повезане вести

Најаве емисија