ПЕТАК, 10. 3. 2023 - 07:54

Извор: TВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 43.) - Књижевност у периоду од 1459. – 1690. године - Субота 11. март у 21.10 чaсова

Емисија је на програму у суботу, 11. марта у 21.10 часова, и у репризном термину у недељу, 12. марта у 13:30 часова.

ТВ Храм

Крајем 15. века изгубљена је територијална независност свих српских земаља. Књижевни рад у време турског ропства углавном се своди на преписивање раније насталих дела, али се ипак јављају и оригинални радови, па се може говорити о извесном настављању вековне литерарне традиције. У том периоду поред великих стваралаца какви су били Константин Михаиловић из Островице, Пајсије Јањевац односно Патријарх српски Пајсије и зограф Лонгин, развија се и књижевност записа, који су били аутентична сведочења о актуелним дешавањима.

За ширење српских књига у овом периоду најзаслужније је оснивање низа штампарија на српској територији и у Венецији, али тада расте и број скрипторијума у свим већим манастирима. Посебно ћемо издвојити манастир Рачу у ком стварају Кипријан, Јеротеј и Гаврил Стефановић Венцловић

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:
проф. др Маја Анђелковић, историчар књижевности
проф. др Наташа Половина, историчар књижевности

Повезане вести

Најаве емисија