СУБОТА, 1. 7. 2023 - 14:22

Извор: TВ Храм

НАЈАВА - Реприза емисије "Заволех лепоту дома твога", радним данима од 21.15 часова

Током лета, сваког радног дана у термину од 21 час и 15 минута моћи ћете пратити репризе емисија „Заволех лепоту дома Твога“.

ТВ Храм

Серијал под називом „Заволех лепоту дома Твога“, даје преглед уметности која је настала под окриљем Српске православне цркве, од самих почетака до данашњег дана. Овај серијал почео је да се емитује 10. априла 2021. године, а емисије су биле на програму сваке друге суботе, осим у периоду летњих месеци. До сада је емитовано 50 емисија, а у њима је обрађен период од друге половине 9. века, па све до 1690. године. Прва емисија је била уводна и у њој се објашњавао сам појам црквене уметности и шта све она обухвата. Потом смо кроз временски или стилски ограничене циклусе говорили о средњовековној историји, архитектури, фрескама, иконама и иконостасима, предметима примењене уметности, украсу рукописних књига и преписивачким центрима, првим штампаријама, књижевности и музици. О овим темама причали су наши еминентни стручњаци.

Религија и уметност су током средњег века биле нераздвојне, а главни разлог био је у томе што је религија била основа свеукупне европске културе. Црква је уметнички рад ставила у службу свог учења, па тако читава средњовековна култура и уметност имају обележје српског православља. Уметничко стваралаштво српског народа одвијало се на једном широком географском простору, који далеко превазилази границе наше данашње државе, на местима која су припадала српским средњовековним земљама и на подручјима на која су оне имале утицај. Наши средњовековни владари градили су манастире и претварали их у културне центре, отварајући уз њих најразноврсније школе и уметничке радионице. Из светских уметничких центара доводили су најбоље мајсторе или су од њих поручивали дела, диктитрајући уједно и правац у ком се развијала српска уметност. Током протеклих векова створена су дела од изузетног културног значаја, богата ризница уметничког блага која представља важан део светске културне баштине. Српска црквена уметност сведочи о вишевековном присуству српског народа на неком простору, континуитету постојања и развоју уметничког израза, сведок је наше вере и има велику улогу у идентитету српског народа. 

Циљ је да кроз емисије образовног карактера гледаоцима приближимо црквену уметност и нашу културу. Тако ће наши гледаоци моћи да сазнају на којим просторима је ова уметност стварана, кроз које стилове је прошла, ко су били поручиоци, а ко ктитори тих дела, који уметници су  обележили одређене периоде, шта је то најзначајније створено на овим просторима током протеклих векова. 

Од септембра ћете на програму Телевизије Храм моћи пратити наставак овог серијала. Историчар уметности Сњежана Орловић, водиће Вас кроз историју српске црквене уметности у периоду од 1690. године до данашњег дана, а у овом циклусу угостићемо такође најзначајнија имена из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.


 

Повезане вести

Најаве емисија