ПЕТАК, 29. 9. 2023 - 15:18

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 52) - Архитектура 18. века - Субота 30. 9. у 21.05 часова

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

ТВ Храм

Година 1690. била је за наш народ велика историјска прекретница. У периоду који је потом уследио, следећи друштвене промене, стигли су са запада одређени стилски утицаји, који су се одразили на српску црквену уметност у целини. Градитељска делатност се тада интензивира на простору Аустроугарске, на местима где су насељени Срби.

Године 1708. је основана Митрополија у Крушедолу, а 1713. пренета је у Сремске Карловце. На једном широком простору на ком су тада живели Срби, до данас су сачувани бројни споменици, који сведоче о променама у архитектури и уметности. Барокни стилски елементи, нашли су се током 18. века и на фасадама појединих епископских средишта и манастирских конака. Овај стил, у првој половини 19. века заменили су други стилови, који су обележили наредно столеће.

Емисија је на програму у суботу, 30. септембра у 21.05 часова, и у репризном термину у недељу, 1. октобра у 13:00 часова.

У емисији учествују:

Проф. др Дубравка Ђукановић, архитекта
Др Небојша Шулетић, историчар

Повезане вести

Најаве емисија