ПЕТАК, 23. 12. 2022 - 15:28

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 38) - Фреско-сликарство у време Лазаревића и Бранковића (први део)

 

Емисија је на програму у суботу, 24. децембра у 21.10 часова, и у репризном термину у недељу, 25. децембра у 13:00 часова. 

ТВ Храм

И поред тешких политичких околности, у време владавине Лазаревића и Бранковића подигнут је и велики број грађевина, а уметност је достигла високе вредности. Пред крај XIV и почетком XV века, у Поморављу и Подунављу формирао се нови, последњи хомогени стил старе српске уметности, сасвим оригиналног израза. Зидно сликарство доноси нове иконографске схеме и естетско–стилско схватање. Избор тема и циклуса је сведенији, а појављује се фриз медаљона изнад зоне стојећих фигура и тежи се декоративности целине. Људске фигуре су витке, финих пропорција, ставова и покрета, обучене у раскошну одећу са много веза и накита, сликане су интензивним бојама са доста злата.  

У овој емисији говорићемо о фрескама манастира Раванице и Љубостиње, али и о фрескама у владарским задужбинама у Велућу, Новој Павлици, Рамаћи и Руденици. 

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике. 

У емисији учествују: 

Доц. др Драгана Павловић, историчар уметности 

Проф. др Оливер Томић, историчар уметности 

Проф. др Радивој Радић, историчар 

Повезане вести

Најаве емисија