ЧЕТВРТАК, 26. 7. 2018 - 01:44

Извор: ТВ Храм

Патријарх: "Демантоваћу своју изјаву кад добијем обећање да црногорске власти неће прогонити СПЦ у Црној Гори"

Уочи празника Светог Архангела Гаврила, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, присуствовао је празничном бденију у храму Сабора Светих Архангела у Нишу.

Његову Светост су у порти Саборног храма у Нишу претходно свечано дочекали Епископ нишки г-дин 
Арсеније испред многобројног монаштва и свештенства нишке Епархије, као и верног народа који се у заиста великом броју окупио да дочека свог некадашњег вољеног Епископа.

ТВ Храм
Владика нишки Арсеније и Патријарх српски Иринеј

Патријарх српски се након бденија у нишком Саборном храму обратио и представницима медија. На њихово питање да прокоментарише реакцију црногорских званичника на његову изјаву о положају Српске православне цркве у Црној Гори, Патријарх је рекао да остаје при ранијој изјави да Срби у Црној Гори имају третман као у усташкој Независној држави Хрватској, али је додао да је то што је рекао било мало строже него што би било нормално.

ТВ Храм
Патријарх српски обратио се медијима испред нишког Саборног храма

"Врло радо ћу демантовати то што сам рекао, било је то, истина, мало строже него што би било нормално, али ћу врло радо демантовати када добијем обећање да они неће више претити да ће цркви одузети имања у Црној Гори, да ће одузети цркве и манастире и када престану да прете да ће протерати свештенике и монахе Србе из Црне Горе. Онда ћу повући и демантовати, до тада, остајем при својој изјави", рекао је Патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј је у Нишу, пре него што је потврдио да задржава став који је недавно изнео, рекао и да су "новинари мало незгодни и да када он нешто каже онда они допуне да то изгледа онако како он није мислио".

Упитан за дијалог Београда и Приштине, рекао је да "ту нема шта да каже, за сада".

"Најоптималније и једино оптимално решење је да Косово остане српска земља. Свако друго решење није решење које Србија може да прихвати", истакао је Патријарх Иринеј.

Повезане вести

Вести