ЧЕТВРТАК, 24. 5. 2018 - 16:21

Извор: РПЦ

Српски и Руски Патријарх присуствовали концерту поводом Дана словенске писмености и културе на Црвеном тргу

После свете Литургије коју су у Храму Христа Спаситеља у Москви служили Патријарх московски и све Русије Кирил и Патријарх српски Иринеј, настојатељи двеју сестринских православних Цркава присуствовали су 24. маја 2018. године сверуском празничном концерту посвећеном Дану словенске писмености и културе на Црвеном тргу.

РПЦ
Празнични концерт поводом Дана словенске писмености и културе на Црвеном тргу

На почетку концерта присутном народу и високим званицама обратио се патријарх Кирил који поручио: -Свима вама и целом нашем народу желим мир, духовну снагу, способност да решава проблеме који се појављују на нашем историјском путу. Верујем да ћемо изаћи на крај са тим задацима и да ће наш пут бити славан и да ће нас одвести ка великим делима и циљевима. Нека Господ чува нашу Отаџбину, наш народ и све вас, драги моји! Срећан празник!

РПЦ
Патријарх Кирил и Патријарх Иринеј

Први потпредседник Владе Руске Федерације, гђа Олга Голодец, напоменула је да прослава празника на Црвеном тргу окупља све више људи из свих крајева Русије и из свих словенских земаља. Концерту су се у директном преносу прикључили хорови из бугарске и српске престонице. Хор и симфонијски оркестар РТС под руководством маестра Бојана Суџића извели су песму „Тамо далеко“, која је написана после Првог светског рата и посвећена је војницима који се нису вратили домовима. Ова песма ужива велику популарност у Русији.

РПЦ
Високе државне и црквене делегације присуствовале су празничном концерту

Концерту су присуствовали високи званичници Руске Федерације, представници дипломатског кора, архијереји и свештенство Руске Православне Цркве, као и чланови делегације Српске Православне Цркве на челу са Патријархом српским г. Иринејем.

РПЦ
Концерт поводом дана словенске писмености и културе

Повезане вести

Вести