УТОРАК, 24. 7. 2018 - 15:56

Извор: Дан

Патријарх Иринеј: У Црној Гори Цркви горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ

Патријарх Српске Православне Цркве г-дин Иринеј оценио је у ексклузивном разговору за „Дан“ да је положај Цркве у Црној Гори данас гори него у време окупације Османлија, док је положај Срба као у време озлоглашене фашистичке Независне државе Хрватске (НДХ).

ТВ Храм
Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј

Патријарх је коментаришући честе негативне поруке државних званичника према Митрополији црногорско-приморској, те најава да би држава могла да одузме Православној Цркви имовину, односно цркве и манастире, оценио да је то незамисливо у 21 веку.

-Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију, казао је Патријарх за „Дан“.

Његова Светост је навео да ће он као Патријарх али и Српска Православна Црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

-Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као Црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цели свет. Црква и верници бране Цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање, истакао је Патријарх Иринеј.

Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

-Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост! То је један народ који се подијелио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити таквав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво, казао је Патријарх српски.

На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, Патријарх Иринеј је казао да га подсећа на стање у Хрватској у доба фашизма.

-Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост у Хрватској ни данас није бољи положај Србима. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина – Подели па владај – па се вероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи, поручио је Патријарх.

Коментаришући слања црногорских војника у јужну српску покрајину, Косово, Патријарх сматра да је то нонсенс.

-И то је један нонсенс нашег времена! Нажалост. Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумеју. Тим пре што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом делу, закључио је Његова Светост Патријарх Иринеј.

Новинар: Милан Секуловић
Извор: Дан

Повезане вести

Вести