УТОРАК, 8. 2. 2022 - 15:17

Извор: Епархија дабробосанска

Kонституисан нови грађевински одбор за наставак и завршетак градње храма Светог Саве у Фочи

Храм Светог Саве у Фочи је један од највећих храмова наше Цркве на просторима Републике Српске и БиХ-не. Идеја о изградњи величанственог храма Светог Саве у Фочи је веома стара, али се конкретизовало 90-их година 20-ог вијека, а почела се реализоватим почетком 20-тог вијека.

Епархија дабробосанска

Задњих 3-4 године радови су интензивирани како на уређењу ентеријера, а ове 2022. године приоритет је уређење екстеријера овог величанственог храма. Обзиром да је ранији Грађевински одбор из 2010. године престао да функционише, данас је, 07. фебруара 2022. године са почетком у 10:30 часова, одржано конституисање новог Грађевинског одбора који треба да приведе и заокружи завршне радове око и на храму Светог Саве у Фочи. Радна и конститутивна сједница Грађевинског одбора одржана је у Управној згради  Богословије у Фочи, а на позив Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома, митрополита дабробосанског.  


На састанку је једногласно за предсједника Грађевинског одбора изабран Господин Миливоје Вилотић из Фоче, а за потпредсједника Господин Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча. За секретара Г.О-ра изабран је јереј Ранко Ковач.

За књиговођу-благајника изабран је Господин Огњен Березовски. Састанку је присуствовао и  Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, те чланови Г.О-ра: јереј Душан Андрић, старјешина храма Светог Саве, јереј Ранко Ковач, те Господин Миливоје Вилотић, Господин Милан Вукадиновић, Господин Ранко Поповић, Господин Зоран Мићевић, Господин Огњен Березовски, Госпођа Оливера Елез и Госпођа Ружа Стојановић. Из оправданих разлога сједници нису присутвовали чланови Саво Миловановић и Господин Вељко Голијанин.

Чланови Грађевинског одбора су, између осталог, дискутовали о досадашњим радовима на изградњи храма Светог Саве и изразили захвалност свима који су се потрудили да храм буде у садашњој сутуацији. Посебно су у епицентар својих овогодишњих интересовања поставили партерно уређење екстеријера храма, те завршним радовима унутрашњости храма.

Повезане вести

Вести