ЧЕТВРТАК, 25. 4. 2024 - 12:09

Извор: Радио Слово љубве

Добротворна пројекција филма "Победилац смрти" у Руском дому

Добротворна пројекција филма "Победилац смрти" одржаће се у четвртак 25. априла 2024. године у Руском дому (Краљице Наталије 33, Београд) са почетком у 19 часова. Пројекцију филма организује хуманитарна организација Српска омладина за Космет, а догађај ће отворити Алекса Недељковић премијерном изведбом своје ауторске песме "Страдање". Улаз је слободан!

"Победилац смрти" је документарни филм који описује дане Страсне седмице, седмице Христовог Страдања и Недељу, дан у који је Христос Васкрсао. Филм је замишљен тако да се кроз њега објасни дубљи смисао ових дана и значај Христовог Васкрсења, па самим тим и смисао богочовечанског подвига спасења.

Снимке богослужења и манастирског живота у дане Страсне седмице и Васкрса снимила је продукцијска кућа "Cinnamon Production" из Београда у манастиру Високи Дечани у периоду од 2009 до 2012. Значај сваког од ових дана посебно, објањен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног Триода Свете Велике седмице, из беседа Светог Јована Златоустог, Светог Владике Николаја Жичког и Светог Јустина Ћелијског.

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, који је у време рада на филму (у току 2010. године) био администратор Епархије Рашко-призренске, у филму објашњава смисао свих важних догађаја последњих дана Христовог живота на земљи, његовог Страдања за нас и сам значај Васкрсења Христовог.

"Ми Срби као православни хришћани дужни смо да познајемо веру којој припадамо, а овај филм говори о самој суштини наше Православне вере о Страдању и Васкрсењу. Зато се надам да ћемо овом пројекцијом започети једну лепу традицију емитовања овог филма сваке године у претпоследњој недељи Васкршњег поста као подсетник на оно шта је Господ прошао зарад спасења људског рода", казао је господин Петар Јосиповић испред организације Српска омладина за Космет.

"Позивам вас да дођете на хуманитарну пројекцију филма у што већем броју, да се саберемо у Христу и пошаљемо снажну поруку силама поднебесја. Као и сваки наш догађај до сада и овај ће бити хуманитарног карактера, а сва средства биће намењена опремању зимске капеле манастира Бањска на Косову и Метохији" закључио је Петар.

Радио Слово љубве

Повезане вести

Вести