ЧЕТВРТАК, 25. 4. 2024 - 10:18

Извор: Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке

Подршка употреби ћирилице на интернету

Одлуком управника Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке, интернет сајт Одељења ће убудуће, поред .RS домена, бити доступан и на ћириличном .СРБ домену, на адреси мисија.срб. Притом, у српској верзији сајта у његовом адресном делу биће искључиво приказан ћирилични .СРБ домен.

Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке

Подсећамо ширу јавност да је Свети Архијерејски Синод пре 15 година, на молбу Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), у посебну Радну групу делегирао свог званичног представника. После проналажења конкретног решења (.СРБ) и његове потврде од стране ICANN-a (главне међународне институције за глобалну регулацију интернета), Српска Православна Црква је узела активно учешће у коришћењу и популарисању .СРБ домена.

Званична презентација наше Цркве била је међу првим српским презентацијама доступним на ћириличном .СРБ домену, а Свети Архијерејски Синод је јануара месеца 2013. донео одлуку којом се епархијама, институцијама, установама, гласилима која су под окриљем наше Цркве препоручује коришћење ћириличног интернет домена.

Мисионарско одељење АЕМ има још један додатни мотив за коришћење ћириличног .СРБ домена, а то је чињеница да је наша крсна слава празник Светих Кирила и Методија Равноапостолних, према којима имамо посебан дуг када је реч о очувању ћириличног писма.

Мисионарско одељење АЕМ

Повезане вести

Вести