ПЕТАК, 3. 12. 2021 - 17:48

Извор: TВ Храм

Одговор духовника - Да ли је Богу угодно зачивати децу за време поста

Помаже Бог! Недавно сам се удала и живим у срећном браку. Волела бих да се што пре остварим у улози мајке. Моје питање је да ли је Богу угодно зачињати децу за време поста? Ако се то већ сме да ли се можемо причешћивати муж и ја? И како у будућности да радим кад је у питању причешће и брачни живот ? Свако добро од Господа!

Драга сестро, мислим да сам већ више пута одговарао на питања везана за ову тему. Потражи и преслушај и те старе одговоре. Пишем поново одговор на ову тему јер не бих желео да због мог неодговарања допустите да вам време пролази непотребно. У данашње време деца се углавном зачињу знатно касније него што је то био случај код наших предака. Данас младићи и девојке тек ступају у брак по завршеним студијама што је обично око 25 година. Прва деца им стижу пар година касније. И веома ретко стигну да изроде више од двоје деце. Додавати још неко кашњење на стварање ионако закаснеле породице само смањује шансе да се роди више од двоје деце.

Укратко речено: муж и жена који су у благословеном браку, не чине никакав грех када ступају у интимне односе једно с другим. То што је у календару неки дан означен као пост, ништа не мења ствар. Не чините никакав грех ако ступате у односе чак и током поста. Самим тим ваши односи не представљају никакву препреку да се и причестите. Свети апостол Павле изричито наређује супружницима: „Не забрањујте се једно другом“. Тек потом, донекле ублажава ову наредбу додајући: „осим у време поста и по договору“. Као што видиш, пост није довољан разлог сам по себи, него је неопходан и договор супружника.

Стога вам саветујем да не пропуштате плодне дане због поста, него учините све што до вас стоји да се дете зачне што је могуће пре. Касније у животу, када изродите децу, имаћете још много прилика за подвиг уздржања. Тада ћете моћи да се договорите да се на неко време уздржавате од односа, како би се више посветили Богу.

Ипак не бих желео да неко из ових мојих речи закључи да нема никакве потребе за уздржавањем од односа. У свакој активности која у човеку ствара осећај задовољства неопходан је опрез како се не би претерало. Осећај задовољства се у организму манифестује у виду присуства одређене хемијске супстанце. Што више те супстанце, осећај задовољства је интензивнији. Но, људски организам се лако прилагођава на околности, тако да ако је ниво ове супстанце висок у дужем временском периоду, онда организам развија толеранцију на ту супстанцу. Као на пример што неко ко никад није окусио алкохол, може да попије једну чашицу ракије и да се начисто изгуби, док неко ко свакодневно испија три и више чашица, неће се опити чак ни кад попије пет шест. Његов организам се прилагодио високом нивоу алкохола и развио толеранцију на алкохол. Тако се исто дешава и са супстанцом која се лучи у знак осећаја задовољства. Када организам постане мање осетљив на ту супстанцу, човек осећа у себи знатно мању мотивисаност да ради било шта што ствара мало задовољство. Тако човек губи вољу за животом и постаје депресиван. Због тога није добро превише се препуштати задовољствима. Повремено уздржавање нас одржава у добром стању и чини да наш организам не доспе у ситуацију у којој га више ништа не привлачи и у коме нема мотива да било шта предузме.

Дакле, иако није забрањено да муж и жена ступају у интимне односе чак и у време поста, ипак је добро да се повремено договоре на узајамно уздржање како би избегли постепен губитак способности за осећај задовољства и депресију као последицу тог претеривања. У твом случају, када тек треба зачињати децу, саветујем да се можда договорно уздржавате у оним данима када се дете не би ни могло зачети, али да у плодне дане и мало около тих дана, не пропуштате прилику да зачнете дете.

Нека вам Бог да обилан и здрав пород.

Повезане вести