СУБОТА, 11. 6. 2022 - 19:31

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Превара у браку

ПИТАЊЕ: Сазнао сам да ме је жена варала пре неколико година, шта да радим? 

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Господ каже у Јеванђељу: „Ако ти неко сагреши, прекори га, па ако се покаје опрости му“. Не заповеда да безусловно мораш опростити него само ако се онај ко ти је сагрешио покаје. Колико сам разумео из онога што си написао, твоја жена се није покајала за своје неверство, па онда затражила опроштај од тебе, него је негирала све са заклетвом. А сада се показало не само да је то било лажно заклињање, већ је и читава ствар постала позната деци. И она и даље негира, брани се, прекорева. Дакле, не само да се није покајала пре неколико година, него се ни данас не каје. 

Сада више није само питање да ли си ти спреман да јој опростиш или не. С обзиром да и деца знају за све, шта год да предузмеш или не предузмеш, дајеш пример својој деци. Помисли ако би твог сина варала његова жена, ако би се при том лажно заклињала да то није чинила, да ли би ти волео да твој син пређе преко тога? Ако не би, онда немој ни ти такав пример показивати својој деци. По свему судећи она се није уопште покајала за своју превару. У дубини душе она то и не сматра погрешним. Да може да врати време уназад, она би по свој прилици поступила на исти начин и не би била вернија, него може бити само лукавија у прикривању своје преваре. Ако се за нешто каје, онда је то што се није боље сакрила, а не што је уопште имала шта да крије од тебе и деце. 

У таквој ситуацији, чини ми се да је развод брака сасвим оправдан. Ако то и не би урадио због тога што је неверством лично тебе повредила, ипак ради деце која су и сама сведоци, чини ми се да би требало да је оставиш. Нека деца не виде у теби само једног слабића са којим жена може некажњено да ради што год хоће, него нека виде да се неверство не исплати. Настој да им пружиш добар пример како се понашати кад ти се учини каква неправда. Немој да клонеш духом, колико год да ти је тешко, уздржи се пред децом и нека твоја деца виде у теби једног чврстог и стабилног човека, човека од принципа са којим нема шале. Ако им пружиш добар пример, то ће им може бити надоместити разрушену породицу и сачуваће их од неког дубљег разочарења у жене, у људску природу, у брак. Упркос свему што им се у детињству догодило, ипак ће бити кадри да у себи одрже наду да ће једног дана створити здрав и нормалан брак. 

Ако им пружиш пример слабића, онда ће можда доживети разочарење у све: у брак, у жене, у мушкарце, у праведност, у верност. Неће веровати да ствари као што су истинска љубав, честитост, поштење, верност, добар брак и сличне уопште могу да постоје. Због тога ће сутра све то презирати и самим тим неће ништа од тога ни тражити у свом животу, па их никад неће ни наћи. Немој допустити да се то догоди твојој деци. Ако си пред њима већ показао било какве знаке слабости, онда се сада тргни и сабери и пружи им пример како се од тренутне слабости може тргнути и усправити. 

Нека ти Господ помогне да претрпиш достојанствено и храбро све оно што не можеш избећи, и да тако пружиш добар пример својој деци. 

Повезане вести