ПЕТАК, 1. 10. 2021 - 19:56

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - О интимним односима пре брака

ПИТАЊЕ: Помаже Бог оче, да ли је грех имати односе пре брака? Ако јесте, можете ли ми објаснити зашто је то грех? Постоје ли ситуације када је то оправдано? Хвала.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Свети апостол Павле пише: „Све ми је дозвољено, али све не користи: све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме. Јела су за стомак и стомак за јела, али ће Бог и једно и друго укинути. А тело није за блуд него за Господа, и Господ за тело“. Ово се односи углавном на све оне ствари које нам причињавају какво задовољство. О томе сам већ раније говорио. Свака ствар која нам причињава задовољство, потенцијално је опасна за нас, јер се на те ствари човек лако навикне и оне му ако не пази постају окови. Осећај телесне насладе који прати интимне односе, Бог је усадио у човека како би му олакшао испуњење заповести: „Рађајте се и множите, напуните земљу и владајте њом“. Само рађање, васпитавање и одгајање деце је сложен и мукотрпан задатак. Да таквом задатку не претходи моменат телесне насладе, колико људи би се заиста решило да испуњавају ову заповест? Видимо на основу савремених статистика, да у земљама у којима се људи на једноставан начин сналазе да имају односе, али да при том не морају да рађају децу, много више људи умире него што се рађа. Из тога је више него јасно, да би без тог осећаја телесног задовољства, који претходи зачећу, људска врста давно ишчезла са лица Земље, јер би врло мали број људи се одлучио да испуни заповест Божију о рађању и множењу. Бог је дакле желео да ти олакша испуњење ове заповести, знајући колико је та заповест тешка и стога је у твоју природу усадио жељу за телесним односима, као и осећај задовољства који те односе прати. Ако дар Божији, не користиш у оне сврхе у које ти је дат, мало по мало губиш тај дар. Научници су открили да се осећај задовољства распростире кроз људско тело посредством одређене хемијске супстанце. Ефекат те супстанце је утолико већи у колико је већи контраст између два стања: стања редовног и стања задовољства. Природно је да човек тежи да што чешће и што дуже борави у стању задовољства. Међутим, ако је тело дуже времена изложено овој супстанци, оно се мало по мало навикава на присуство те супстанце и тада је за субјективно исти осећај задовољства, потребна већа количина те супстанце.

Тада човеку редовно стање више не изгледа као обично и неутрално, него све више и више поприма одлике стања незадовољства. Човек осећа све већу и већу жеђ, коју све теже може да задовољи. Обични телесни односи већ му више не доносе онај осећај задовољства који су му доносили у почетку. Тада почиње да измишља разне перверзије, не би ли неком новошћу преварио своје тело да поново осети онај исти ниво задовољства који је у почетку осећало, али чак се и све те новотарије убрзо показују неефикасне. Његову жеђ тада већ ништа не може утолити. Шта ће бити с таквим човеком ако у вечности остане тако жедан и немоћан да своју жеђ угаси? Зар те то не подсећа на речи којима је Христос описао пакао: „Где црв њихов не умире и огањ се не гаси“? Онима који дарове Божије користе онако како је Бог благословио, овако нешто се не дешава. Дар Божији неће сам од себе изветрити и постати неефикасан, нити ће пак поробити човека који га користи с поштовањем и захвалношћу Богу. Сваки пут кад ступаш у такве односе са намером да се дете не зачне, ти као да говориш Богу: „Баш ме брига за твоју заповест о рађању и множењу. Интересује ме само осећај сласти“. Исто важи и ако се решиш на рукоблуд.  Не мислим да ће те Бог за такво понашање казнити, али ћеш Бога ожалостити и сасвим сигурно Бог ти после тога неће наметати своје пријатељство, него ће се удаљити од тебе и оставити те да радиш шта хоћеш. Сутра кад ти затреба Божија помоћ, увидећеш колико би добро било да Бога још увек имаш као пријатеља. Тада ћеш схватити колико си благо изгубио за свега неколико тренутака задовољства, али ће можда бити прекасно. Да се избавиш из такве ситуације биће потребно много више труда и муке, него што ти је сада потребно да се уздржаваш. Шта би чинио, ако се дете ипак зачне? Пре свега помисли да ће се можда твоја невенчана партнерка решити на абортус и ти нећеш моћи ни на који начин да је у томе спречиш. Тада ћеш постати саучесник у убиству невиног детета. Ако се она реши да дете роди, али не и да се потом уда за тебе, бићеш отац детета коме нећеш моћи ни на који начин да помогнеш. Бићеш одговоран за његову будућност, без могућности да било шта предузмеш.

Ако сматраш да би се ти у том случају решио да је ожениш, и ако би се она у том случају решила да се уда за тебе, онда зашто то не урадите већ сад? Можда сте обоје још увек студенти и пред вама је још неколико година до завршетка студија. Размислите о томе колико ће вам те дипломе заиста бити значајне у животу. Ако одлажете рађање деце до после завршених студија, то значи у најбољем случају да жена рађа своје прво дете са двадесетшест, друго дете са двадесет осам, треће са тридесет. Шта ако изгуби још неку годину на факултету? Ако не дипломира одмах, него се писање дипломског мало развуче? У том случају може се десити да прво дете роди са тридесет и да на крају останете само са једним дететом. Више деце значи и више трошкова, али трошкови ипак нису сразмерни броју деце. За једно дете родитељи морају да купе много ствари које ће дете користити само једно кратко време. Ако има више деце, често они млађи могу да користе старе ствари од свог старијег брата или сестре. Но, у данашње време прибавити храну и одело за децу и није тако недостижна ствар, тако да питање трошкова често није толико важно. Данас је много теже васпитати дете да порасте у здравог и нормалног човека. Тај задатак васпитавања неупоредиво је лакши у породицама у којима има више деце, јер браћа и сестре васпитавају једно друго кроз заједнички живот и то васпитање се непрестано одвија, чак и онда кад се родитељи баве каквим другим пословима. Ако пак будете имали само једно дете, онда је сво васпитавање ваша брига. Кад год бар један од родитеља није директно окупиран васпитавањем детета, оно је препуштено или само себи, или улици, или интернету и медијима. Последице такве препуштености су често катастрофалне и тешко их је исправити. Васпитати једино дете да не буде себично, да не буде саможиво, да уме да се игра са другом децом, је изузетно тежак и компликован задатак. Вреди ли онда факултетска диплома ризика да останете само са једним дететом? Добро промислите о томе. То је много важније питање, од питања како да се уздржавате од односа толико дуго. У данашње време је све чешћа појава да неко заврши факултет, а потом ради у каквом бутику, кафићу, вози такси, аутобус, камион, или ради као достављач у некој курирској служби. Понеки нађу какав онлајн посао, програмирање, дизајн, маркетинг. У свим овим пословима, диплома, скоро да не значи ништа. За такве послове, понекад је довољно завршити какав онлајн курс и неколико месеци вежбе и усавршавања. Кад је коме потребан водоинсталатер, или керамичар, зидар, тесар, молер не може нигде да га нађе. А да би научио да радиш неки од тих заната, било би ти довољно можда свега годину дана да помажеш неком мајстору. Сва је прилика да ће и у будућности бити велика потражња за таквим пословима.

Не кажем да по сваку цену напустите факултете. Ако заиста желите да се бавите каквом науком, онда је то прави пут. Али онда будите свесни да тај пут захтева одрицања на породичном плану. Ако сте заиста спремни на таква одрицања, онда вам уздржање до краја студија неће бити проблем. Ако нисте спремни на одрицања у погледу породице, онда је можда боље да се манете науке и усмерите своју енергију на стварање породице. Мој вам је савет, да о свему томе добро размислите, те да своје одлуке донесете свесно и по сопственом опредељењу, а не да чекате да вам се одлуке саме од себе наметну силом прилика, јер у том случају можда неће бити онакве какве би сте желели. Пошто се питање о предбрачним односима више пута појављивало, додаћу још неколико напомена за младе девојке и младиће који још увек нису ступили у интимне односе. Вама то може изгледати као огроман терет, а с друге стране као нешто тајанствено, нешто што изазива велику радозналост и жељу да се окуси. Вама пре свега саветујем да не обраћате пуно пажње на све оно што о томе причају они који су то већ окусили. Такве приче скоро никад нису истините. Људи углавном нису спремни да о тој теми говоре потпуно искрено и отворено, нарочито ако је потребно испричати о каквом проблему који имају. Мушкарци ако о томе причају, углавном причају ловачке приче и представљају себе и своје доживљаје неупоредиво сјајнијим и узбудљивијим него што су у стварности били. Просто би било срамота за мушкарца да призна да у интимним односима није доживео нешто баш тако величанствено. Стога ако слушаш мушкарце како о томе причају, имај на уму да је много шта од тих прича невероватно претеривање и да то нема скоро никакве везе са оним што се заиста догодило. Велики број мушкараца има страх да се у том домену не покаже као недовољно способан и успешан. Отуда мушкарци у принципу теже подносе ако је жена имала односе са другим мушкарцем, јер нису сигурни хоће ли успети да надмаше тог свог конкурента. Премда су често сами спремни да се без много размишљања упусте у односе са било којом женом на коју наиђу, кад је реч о браку, готово сваки мушкарац би желео да његова будућа супруга није била с другим човеком. Једино тад су мушкарци сигурни да жена неће моћи да у својој глави упореди како је било са једним а како са другим, да се не испостави да је онај други био бољи. Стога младим девојкама саветујем да се уздржавају од предбрачних односа. Све док не пристанеш на такве односе, у очима мушкараца ти си непроцењива вредност. Оног тренутка кад са неким ступиш у интимне односе, он ти је одредио максималну вредност.

После тога, у његовим очима твоја вредност може само да се смањује. Ако кажеш свом младићу да желиш да ступиш у брак пре него ступиш у интимне односе, то ће неким лакомисленим младићима изгледати можда неприхватљиво и можда неће бити спремни да чекају на тебе, али то само значи да сутра неће бити спремни да буду верни у браку. Боље је за тебе да те такви младићи заобиђу. Они пак који и сами желе породичан живот, цениће такав твој став. И премда ће и њима то можда изгледати тешко, ипак у њиховим очима твоја вредност ће бити неизрецива. Мушкарац који нађе начин да задовољава своје нагоне, а без икаквих обавеза, тешко ће се решити да свој статус промени и прихвати на себе обавезе. У његовим очима то изгледа као да ће му се натоварити обавезе, а ништа неће добити заузврат. Стога ако жена почне да ступа у предбрачне односе са неким мушкарцем надајући се да ће је он ускоро запросити, често доживи да јој пролазе године а тај мушкарац никако да је запроси. Она би желела да већ постане мајка, али мушкарац стално изналази нове разлоге зашто још није спреман да је запроси. И како време пролази он је све даље од такве одлуке. Временом њему се тај статус све више свиђа и не би желео да било шта промени у свом животу. Жена често одустане на крају од такве везе, али тек након што је већ изгубила много времена. Ако остане трудна и на тај начин принуди свог партнера да се коначно венчају, онда јој он то после често у животу пребацује и криви је због тога, те јој такав брак на крају падне још теже. Што се пак тиче младића, саветујем им да се уздржавају од предбрачних односа размишљањем о свим могућим последицама таквих односа. Јер се на пример може догодити да те сутра та жена оптужи да си је напаствовао. Она то можда и неће моћи да докаже, али прича ће отићи у свет. Ако се дете зачне, она се може одлучити на абортус и тако постанеш саучесник у убиству невиног детета. Ако се и одлучи да га роди, можда неће хтети да се уда за тебе, па ће твоје дете одрастати ван твог домашаја. Ако и пристане да се уда за тебе, можда ће те сутра целог живота кривити за то што си јој упропастио живот. То неће моћи да каже ако се буде удала по својој слободној и неизнуђеној вољи. Али ако осећа да је на то принуђена неприликама у које си је ти увалио, онда ће ти сутра то пребацивати и никад нећеш моћи да је истински усрећиш и задовољиш. Стално ћеш бити крив. Наравно може се десити и да то буде добар и успешан брак, али то никако није загарантовано. Много тога може поћи како не треба и како не би желео. Немој непотребно ризиковати. Немој ради неколико тренутака задовољства, ризиковати и своју сопствену срећу и срећу своје будуће породице. Ако знаш да може много тога да пође по злу, па ипак улазиш у ту причу, онда се коцкаш са својим животом и пре или касније то ће те скупо коштати. И често је жеља код младића за ступањем у предбрачне односе добрим делом изазвана ловачким причама у мушком друштву, причама које најчешће немају никакве везе са реалношћу. Немој ради таквих непроверених гласина, ризиковати да унесрећиш било себе, било ту жену, било твоју будућу жену и децу. Стрпи се колико буде потребно, а ради на томе да што је могуће пре себе оспособиш за оснивање породице. Тако нећеш морати предуго да чекаш, и уједно повећаваш шансе да створиш породицу са више деце у којој царује љубав и слога.

Породицу у којој деца одрастају у здраве и снажне, зреле личности, деца у којој ћеш уживати у својој старости, а не деца због којих ћеш у старости патити и која ће ти живот загорчавати својом себичношћу, саможивошћу, непослушношћу, неблагодарношћу и непоштовањем, а која ће и сама бити несрећна и незадовољна. Знај да колико год деце успешно одгајиш и васпиташ, и изведеш их на прави пут те постану зреле и одговорне личности, толико си факултетских диплома стекао. Добро се замисли и испитај да ли си заиста сигуран да је диплома факултета који студираш, заиста толико значајна за тебе, колико и породица са петоро деце. На жалост, тешко је имати обоје. Једноме мораш дати предност. Стога се добро преиспитај, чему ћеш дати предност, а потом се чврсто држи те одлуке и буди спреман на одрицања која та одлука собом намеће. Нека би Господ помогао и теби и твојој девојци, као и свим другим младићима и девојкама да се сви сачувате од овог искушења и да не донесете погрешне одлуке због којих би се касније кајали, него одлуке добре због којих ћете касније у животу бити поносни и срећни.
 

Повезане вести