НЕДЕЉА, 10. 3. 2024 - 09:59

Извор: TВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у цркви Светог Димитрија на Новом Београду - Патријарх Порфирије: Не одлажимо моменат за почетак духовног подвига и покајања (ФОТО/ВИДЕО)

Сваки тренутак, сваки секунд је други долазак Христов и јесте нама суд. Најпре не знамо када ћемо отићи из овог света, а овде се опредељујемо у простору и времену за то да ли смо у вечности са Господом или не. Дакле, сваки тренутак је нама судњи и сваки тренутак је други долазак Христов. То значи да свакога тренутка треба да будемо духовно будни, да не одлажемо моменат за почетак духовног подвига и покајања, за понедељак, за сутра, за први у месецу, за следећу годину, јер да ли ће бити, не знамо, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 10. марта 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Недељу месопусну, 10. марта 2024. године у цркви Светог великомученика Димитрија на Новом Београду.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског, презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је сваки тренутак, сваки секунд други долазак Христов и јесте нама суд. Најпре не знамо када ћемо отићи из овог света, а овде се опредељујемо у простору и времену за то да ли смо у вечности са Господом или не. Дакле, сваки тренутак је нама судњи и сваки тренутак је други долазак Христов. То значи да свакога тренутка треба да будемо духовно будни, да не одлажемо моменат за почетак духовног подвига и покајања, за понедељак, за сутра, за први у месецу, за следећу годину, јер да ли ће бити, не знамо. Шта је критеријум по којем се опредељујемо за Царство Божије и шта нас у часу другог доласка Христовог одређује да ли смо Његови или нисмо? Исто оно што и свакога тренутка, а то је љубав. Не апстрактна, не декларативна љубав, него конкретна свакодневна у односу на нашег ближњег и свакодневног случајног пролазника коме је потребна помоћ.

На крају свете Литургије, патријарх Порфирије је одликовао протојереја Григорија Сапсаја правом ношења напрсног крста.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести