СУБОТА, 1. 4. 2023 - 10:54

Извор: TВ Храм

Братски састанак намесништва британско-ирског

Редован годишњи братски састанак свештенства и председника Црквених општина за подручје Велике Британије и Републике Ирске, ове године је одржан 31. марта у цркви Светог Саве у Лондону.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ британско-скандинавски господин Доситеј служио је Литургију Пређеосвећених дарова, а епископу Доситеју су саслуживали: архимандрит Стефан (Поњарац) парох у Оксфорду, протојереј-ставрофор Драган Лазић, архијерејски намесник британско-ирски и старешина цркве Св. Саве у Лондону, протонамесник Борис Медак, парох у Дарбију и протонамесник Младен Гардовић, парох у Републици Ирској.

Пре службе, сви свештеници и председници Црквених општина у Архијерејском намесништву британско-ирском су приступили светој Тајни Исповести коју је, по благослову владике Доситеја, обавио протојереј-ставрофор  Милун Костић, пензионисани свештеник из Лондона. На крају свете Литургије владика Доситеј се обратио присутнима поуком о значају вере и подвига у животу хришћана. 

После свете Литургије, приређена је трпеза љубави у Дому епископа Николаја, а потом је, одржана седница свих пароха и председника Црквених општина којој је председавао владика Доситеј.

На седници је разматрано стање у парохијама и црквеним општинама са освртом како унапредити црквени и литургијски живот. Посебно се говорило о изазовима за мисију наше Српске православне цркве на британским острвима. На крају састанка владика Доситеј се захвалио свима на учешћу и пожелео благословен завршетак Часног поста и срећан наступајући празник Васкрсења Христовог. 

                            прота Драган Лазић, Лондон

Повезане вести

Вести