СУБОТА, 27. 1. 2018 - 12:28

Извор: ТВ Храм

Патријарх српски Иринеј на Савиндан богослужио у Храму Светог Саве на Врачару

Његова Светост Патријарх српски Иринеј служио је на Савиндан, Свету архијерејску Литургију у препуној крипти храма Светог Саве на Врачару, заветном храму српског народа, који подигнут у славу и част свог Просветитеља, Родоначалника, Првопастира Оцу Сави, на месту где су спаљене Његове свете мошти.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј причешћује децу

Празничну литургијску радост у заветном храму српског народа својим присуством увеличао је велики број верника а Свјатјејшем Патријарху српском саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке али и  Ректор Богословије Светог Петра Цетињског, протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

ТВ Храм
Верни народ на Литургији у крипти Храма Светог Саве

„Сви смо пред Светим Савом на великом послу који треба почети одмах данас. И тада ћемо бити најјачи и најбољи и тада од овога народа може бити нека материја од које овај Бог може да направи нешто велико. Ако станемо, ако кукамо, ако плачемо и ако мислимо да нам нема помоћи – од тог материјала се не прави ништа“ – поручио је у својој беседи након прочитаног Јеванђеља протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Свјатјејши Патријарх српски Иринеј је после ломљења славског колача поучио верни народ надахнутом беседом у којој је истакао значај Светог Саве за нашу Цркву и наш народ:

„Данас нас је сабрао наш Свети Отац Свети Сава, свој народ на целој кугли земаљској, да пре свега прославимо Господа Светога Саве и нашега. И да прославимо онога који је Господа славио и прославио својим целим животом. И кога је Господ прославио славом небеском. Славом Божанском којом Господ прославља оне који љубе Господа и носе га у срцима својим, који чине оно што Господ жели и оно што је на добро и корист народа свога“ – рекао је Патријарх.

„Савиндан је браћои сестре наш највећи празник, празник свесрпског народа. Славимо онога који нас је привео Господу, онога који нам је подигао многе Цркве и Манастире, онога који нам је оставио и положио све оно што је добро и корисно за наш народ. Оног који нас је научио књизи, да читамо Свето Јеванђеље и да се Богу молимо. Он је велики Отац рода нашега. Данас је он са нама, али не само данас – увек је он са нама. И онда када смо као данас сабрани у Свете Храмове на Светој Литургији, али и онда када смо одвраћали лица своја и од њега и од Господа, и тада је он био са нама. Али највише је са нама када смо ми са њим и Господом нашим“ – поручио је Патријарх.

ТВ Храм
Светосавска беседа Патријарха Иринеја

„Данас се он радује радошћу Божанском што смо испунили Храмове наше после доста дуго времена, када су нам Храмови на Савиндан били скоро празни, када наша деца нису смела доћи у цркве своје, нити у школама својим да помену име његово, али данас када смо испунили све Цркве наше, па и овај дивни Храм, заветни Храм српскога народа. И не само да се радује он са нама, радује се Господ свих нас што смо на путу његовом, што смо на путу Светога Саве, а то је Христов пут и другога пута нема“ – рекао је Патријарх српски Иринеј.

Повезане вести

Вести