ПЕТАК, 26. 1. 2018 - 19:51

Извор: РТС

Свети Сава најзначајнија личност свог времена

Сутра је Савиндан, школска, али и слава многих породица и институција. Најбољим ученицима, наставницима и институцијама биће додељене и Светосавске награде. Иако деценијама обележавамо овај празник, о правој заоштавштини Светог Саве, његовом доприносу у развоју вере и образовања чини се да и даље мало знамо. Дипломата, просветитељ, оснивач аутокефалне српске цркве, законодавац, књижевник, ходочасник, светац, неисцрпно благо које се исто толико вековима неисцрпно истражује.

ТВ Храм
Свети Сава

Принц Растко Немањић био је најкреативније дете у историји српског народа. Желео је да промени и осмисли историју на један другачији начин и успео је у томе.

"Због њега је светородна лоза Немањића. Он је поручио свима нама - без сукоба, без мржње, само љубављу можемо све победити. Он је заволео Христа на прави начин, а ко воли Христа не може да мрзи друге људе. То је било његово опредељење и он је Јеванђељски европејац", каже протојереј Љубомир Стојановић.

Да је најзначајнија личност свог времена сагласни су не само наши историчари, чију неисцрпну заоставштину вековима истражују.

То потврђује и Радивој Радић, професор Филозофског факултета у Београду. "Био је кратко време управник области, први прави писац своје епохе, велики дипломата, стручњак за канононско право, законодавство, био је поштован у време туркократије иако су Турци спалили његове мношти, а поштовали су га и муслимани. У Југоисточној Европи само је Александар Македонски имао већи утицај", рекао је Радић.

Оно о чему се у разумевању Савиног дела спори јесте да ли је икада изговорио да смо исток западу и запад истоку.

"Дведедесетих година прошлох века, појавила се та наводно Савина изрека да су Срби исток на западу и запад на истоку, а да поштују изнад себе само небески Јерусалим, а на земљи никога. Ниједан хришћанин поготово не какав је био Свети Сава никада не би рекао да смо судбином преодређени. Судбина то је код пагана, хришћанима је бог господар наших живота", каже професор Радић.

У Србији деца и најмљађег школског узраста већ доста знају о Светом Сави.

Данас ђаци основних и средњих школа широм Србије обележавају Савиндан као школску славу и то је прилика да се нешто о светом Сави и научи.

Велики број школа у Србији носи његово име, а Храм Светог Саве у Београду највећи је православни храм на Балкану. Кроз лик Светог Саве, откривено нам је лице божје, каже протојереј, а идеје светосавља су водиља ка животу у љубави и слози.

Повезане вести

Вести