СУБОТА, 27. 1. 2018 - 12:51

Извор: ТВ Храм

Патријарх Иринеј: "Савиндан је наш највећи празник јер славимо онога који нас је привео Господу"

Беседа Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Иринеја на Савиндан у крипти спомен-храма Светог Саве на Врачару:

ТВ Храм
Беседа Свјатјејшег Патријарха српског Г.Г. Иринеја

"Нека је срећан и благословен празник целога српскога народа, како овога који се налази у Отаџбини, тако и онога који се налази у српским земљама и оних који се силом прилика налазе расејани у целом свету.

Данас нас је сабрао наш Свети Отац Свети Сава, свој народ на целој кугли земаљској, да пре свега прославимо Господа Светога Саве и нашега. И да прославимо онога који је Господа славио и прославио својим целим животом. И кога је Господ прославио славом небеском. Славом Божанском којом Господ прославља оне који љубе Господа и носе га у срцима својим, који чине оно што Господ жели и оно што је на добро и корист народа свога.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј

Савиндан је браћо и сестре наш највећи празник, празник свесрпског народа. Славимо онога који нас је привео Господу, онога који нам је подигао многе Цркве и Манастире, онога који нам је оставио и положио све оно што је добро и корисно за наш народ. Оног који нас је научио књизи, да читамо Свето Јеванђеље и да се Богу молимо. Он је велики Отац рода нашега. Данас је он са нама, али не само данас – увек је он са нама. И онда када смо као данас сабрани у Свете Храмове на Светој Литургији, али и онда када смо одвраћали лица своја и од њега и од Господа, и тада је он био са нама. Али највише је са нама када смо ми са њим и Господом нашим.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј

Данас се он радује радошћу Божанском што смо испунили Храмове наше после доста дуго времена, када су нам Храмови на Савиндан били скоро празни, када наша деца нису смела доћи у цркве своје, нити у школама својим да помену име његово, али данас када смо испунили све Цркве наше, па и овај дивни Храм, заветни Храм српскога народа. И не само да се радује он са нама, радује се Господ свих нас што смо на путу његовом, што смо на путу Светога Саве, а то је Христов пут и другога пута нема. И само је Господ наш Христос рекао што никада нико није смео ни могао да каже: „Ја сам пут и истина и живот“. На том путу браћо и сестре био је наш Свети Сава и сви они родоначелници наши који су следили његов свети пут. На том путу је и наш српски народ био, а и данас Богу хвала јесте и надамо се да ће остати за свагда на том Светосавском и Божијем путу, путу Христовом.

Нека је слава Господу који нам је дао просветитеља и учитеља пута који води у живот. Нека је слава Господу који нам је дао Светога Саву и који нам је оставио такав живи пример да га следујемо и да на том путу доживимо сву радост у Господу и благодат његову. Нека је слава Господу, браћо и сестре, што нам је дао многе оне који су се угледали на Светога Саву, пошли његовим путем и наставили његово свето дело овде у његово светој Отаџбини на овој Божијој планети."

Повезане вести

Вести