ЧЕТВРТАК, 7. 4. 2022 - 13:28

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Сава богослужио у цркви Покрова Пресвете Богородице: Празником Благовести почиње спасење свету и човеку (ФОТО/ВИДЕО)

Празник Благовести је догађај, од кога почиње спасење свету и човеку, јер знамо да када је Бог створио свет и у њему човека као круну свог стварања исто тако знамо да је дао заповест коју је први човек прекршио и отпао од заједнице са Богом због непослушности и гордости своје, као што обично бива када отпадамо од Бога, рекао је Епископ Сава у беседи у цркви Покрова Пресвете Богородице на празник Благовести.

Тв Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице на Звездари, 7. априла 2022. године, на празник Благовести. Епископу Сави саслуживало је братство храма уз молитвено учешће верног народа.

Преосвећени Епископ се сабраном верном народу обратио беседом у којој је нагласио да се данас радујемо и веселимо и играмо духом као некад цар Давид јер певамо речи које нам објашњавају данашњи празник у једној веома краткој реченици „Данас је почетак нашега спасења“.

 Празник Благовести је догађај, каже Епископ Сава, од кога почиње спасење свету и човеку, јер знамо да када је Бог створио свет и у њему човека као круну свог стварања исто тако знамо да је дао заповест коју је први човек прекршио и отпао од заједнице са Богом због непослушности и гордости своје, као што обично бива када отпадамо од Бога.

Преосвећени Епископ објашњава да данас славимо успомену на догађај када већ одраслој девојци у храму Божијем у Јерусалиму се јавља архангел Гаврило и додаје да, Пресвета Богородица показује крајње послушање и каже „Ево слушкиње Господње нека ми буде по речи Твојој“. Празником Благовести прослављамо радосне вести, добре вести, вести да почиње спасење људско. Онога момента, када је први човек изашао из раја и Дух Свети није био са човеком, први моменат када се Дух Свети враћа у историју рода људскога јесте управо догађај Благовести, говори Епископ Сава

Пресвета Богородица у своју утробу прима божанство, прима онога кога нико не може да види ни да схвати ни да обухвати и није сагорела од силине божанства које је примила у себе, због тога је називамо и широм од небеса и сликамо њен лик изнад свакога олтара са натписом „Шира од Небеса“ јер је обухватила у утроби својој онога кога ни небеса не могу да обухвате, самога и живога Бога, закључује Епископ Сава.

Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм
Тв Храм

Повезане вести

Вести