НЕДЕЉА, 27. 3. 2022 - 09:50

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у храму светих Јоакима и Ане у Калуђерици: Створени смо крстообразно (ФОТО/ВИДЕО)

Нека би дао Господ да на путу ка празнику Васкрсења Господњега, крст буде наша водиља, крст буде знак којим се осењујемо, крст буде знак победе и спасења, и нека наш крст буде једино и искључиво зарад љубави према Богу и према ближњему, рекао је Епископ марчански г. Сава беседећи на литургијском сабрању у храму светих и праведних богоотаца Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица.

Телевизија Храм

У Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму светих праведних богородитеља Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица. 

Преосвећеном Епископу Сави саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће великог броја народа Божјег који се усрдно и са љубављу сабира у овом београдском храму, иштући помоћ и сваки благослов Божји. 

Након прочитаних светописамских чтенија Епископ марчански је беседио о свештеном јеванђелском зачалу које је саображено са целокупном тематиком треће недеље Великог поста - свете Четрдесетнице, у чијем центру је Часни и животворни Крст Господњи, који нас силом својом укрепљује и чува од свакога искушења и зла, како бисмо на достојан начин завршили ток Великог поста. Епископ Сава је у својој беседи подсетио на установљење овог празновања Часнога Крста у данима Великог поста, сходно догађају који се збио 6. марта када је света царица Јелена пронашла Крст Господњи у Јерусалиму. 

"У данашњу недељу празнујемо Крст Господњи и називамо је Крстопоклона недеља, јер се на данашњи дан поклањамо Часном и Животворном Крсту Господњем, због тога Крст стоји на средини храма, да бисмо ушавши у храм поклонили се Часном дрвету - знаку спасења нашега. Христос је узео крст свој, крст Христов је био страдање и распеће нас ради из љубави. Шта је крст наш? Пре свега, створени смо крообразно, Бог ствара човека у облику крста, у облику две линије које се укрштају - једна од земље ка небу, а друга линија је заједница са Богом и људима. Человјек (човек) је онај који је челом окренут ка вечности, који се труди да иде, знајући да циљ његов није овде.  Одрећи се себе значи одрећи се старога човека, човека грешнога и палога, онога човека у нама којег се свако од нас стиди и којег се не поноси", поучио је Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој омилији говорећи о сили Крста Христовог. 

Крстопоклона недеља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести