НЕДЕЉА, 27. 3. 2022 - 09:51

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин богослужио у Светотројичном храму у Гроцкој: Ношење крста подразумева одрицање од егоизма (ФОТО/ВИДЕО)

После скоро три недеље поста људи осећају умор и Црква да би их укрепила и подсетила на крајњи циљ и смисао нашега поста, а то је поклоњење Часном крсти и учествовање у Његовим спасоносним страдањима кроз која се ми уподобљавамо и постајемо христоподобни, а за које се спремамо кроз овај свети и Часни пост, поучио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, у својој беседи на евхаристијском сабрању у Светотројичном храму у београдском насељу Гроцка.

Телевизија Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије вођен очинском љубављу и пастирским старањем, благоизволео је да у Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, са његовим благословом предстоји евхаристијским сабрањем у Светотројичном храму у београдском насељу Гроцка. 

Викару Патријарха српског саслуживали су пречасни презвитери и часни ђакони Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће лаоса (народа Божјег), сабраног на једном месту ради учествовања у Тајни над тајнама - светој Евхаристији. 

Након произнесених одељака из Апостола и Јеванђеља, који се према богослужбеном поретку пред сабрану Цркву износе у овај недељни дан, Епископ хвостански је беседио о сили Часног и Животворног Крста, чија благословена сила осењује нас и снажи нас у овим пречасним данима Великог поста - свете Четрдесенице. 

"Онај који хоће за Христом да иде, треба да се одрекне свога егоизма, самољубља, заљубљености у самога себе у односу на друге људе. То није негативан став и није нешто што треба да нас плаши, јер одрећи се себе и узети крст Христов не значи увек страдање. Када се одрекнемо свога егоцентризма и затворености у себе, и отворимо се за ближњега кроз љубав и жртву, онда  је то позитиван став који нас на прави начин  чини хришћанима. Крст носити нама је суђено, каже Његош на једноме месту, јер васкрсења не бива без смрти. Крст не значи увек страдање, јер после страдања и после туге долази радост, утеха и васкрсење. Христове раширене руке на крсту нас већ две хиљаде година позивају у загрљај", нагласио је Епископ хвостански г. Јустин са љубављу поучавајући о потреби нашег свецелог учествовања у тајни Крста и тајни Васкрсења. 

Крстопоклона недеља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести