НЕДЕЉА, 10. 4. 2022 - 18:25

Извор: ТВ Храм

Епископ Стефан на великопосном недељном вечерњем: На богослужењу осећамо радост Васкрсења Христовог (ФОТО/ВИДЕО)

Благодаримо Господу који нас је сабрао вечерас, и свако вече и сваки дан у овом Часном посту. Када смо заједно осети се радост заједнице, али и радост Васкрсења Христовог. Нека да Бог да и даље долазите на богослужења, јер тиме и нас крепите, ваше свештенике, духовнике, а верујем да је и вама боље стање када се после храма вратите у породице и свакодневни живот, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, који је са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, беседио након отпуста великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Телевизија Храм

У молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја и хвостанског г. Јустина, презвитер Бранислав Кличковић, парох при храму Светог Саве, служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај пете недеље Велике поста, 28. марта / 10. априла 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару.

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, поучио Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског. У својој надахнутој беседи Епископ Стефан је говорио о  значају богослужења и сабирања под сводовима храмова коју су богослужбено место у којем се непрестано произноси молитва и пропоповеда реч Божја.

 "Благодаримо Господу који нас је сабрао вечерас,  и свако вече и сваки дан у овом Часном посту. Када смо заједно осети се радост заједнице, али и радост Васкрсења Христовог. Нека да Бог да и даље долазите на богослужења, јер тиме и нас крепите, ваше свештенике, духовнике, а верујем да је и вама боље стање када се после храма вратите у породице и свакодневни живот. Потрудимо се да идаље долазимо на богослужења, поготово на ова богослужења која су посебна и специфична, у којима смо позвани да непрестано промишљамо о себи, а са друге стране, где се осећа Васкрсење Христово", рекао је Епископ ремезијански г. Стефан у својој беседи на крају великопосног вечерњег богослужења у спомен-храму Светог Саве.  

* * *
Света Четрдесетница - Велики пост

Прва недеља Великог поста – Православља

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Трећа недеља Великог поста - Крстопоклона

Четврта недеља Великог поста - Преподобног Јована Лествичника

Пета недеља Великог поста - Преподобне Марије египћанке

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести