НЕДЕЉА, 3. 4. 2022 - 19:41

Извор: ТВ Храм

Недеља Преподобног Јована Лествичника свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој (ВИДЕО)

У четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта/3. априла 2022. године, посебно свечано било је у Архиепископији београдско-карловачкој. Наведени празник свештеног спомена на великог подвижника и писца знамените "Лествице" прослављен је евхаристијским сабрањима у свим београдским храмовима, а празнично торжество посебно је пројављено Патријарашком Литургијом у београдском храму Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика, у београдском насељу Медаковић, као и светим архијерејским Литургијама које су у београдским храмовима служили викарни епископи Патријарха српског.

* * *

Патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Јована Владимира: Пост и молитва су потребни да бисмо отворили своје духовне очи

"Пост и молитва су потребни да бисмо отворили своје духовне очи, да бисмо могли да будемо сарадници благодати Божјој, сарадници и сапутници у свему ономе што Господ чини за нас и за људски род" , рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи на евхаристијском сабрању у храму Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благоизволео је да у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта / 3. априла. 2022. године, посети литургијску заједницу храма Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика, и да у наведеном храму, који се налази у београдском насељу Медаковић, предстоји евхаристијским сабрањем. 

Првојерарху Српске Цркве саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који се сабира у овом београдском храму у којем се чува копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Након произнесених одељака из Светога Писма, Патријарх Порфирије је беседио говорећи о значају вере и духовног усхођења уз лествицу врлине и јеванђелских вредности на које смо сви призвани. Патријарх српски је указао да је Господ чудо из данашње јеванђелске перикопе, учинио непосредно након свог чудесног преображења на таворској Гори. Поред тога, првојерарх Српске Цркве је подсетио да Преображени Господ након чуда на Таворској Гори силази у реалност овога света и времена, а из потребе да човека спасе и помилује.  

"Пост и молитва су потребни да бисмо отворили своје духовне очи, да бисмо могли да будемо сарадници благодати Божјој, сарадници и сапутници у свему ономе што Господ чини за нас и за људски род. Пост има за циљ скромност, смирење и љубав у односу на Бога и односу на друге. Зато сам Господ каже да се постом и молитвом изгони свака демонска сила и нечистота, изгони се из нас и наших живота, а онда и око нас. Отуда сви они који минимизирају и релативизују пост, у најмању руку не знају шта говоре и наносе штету себи и другима", рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи изговореној након произнесених светописамских чтенија.

* * *

Патријарх Порфирије на великопосном недељном вечерњем: Свако чудо је израз наше вере која се оваплоћује кроз пост и молитву

Иако је "Лествица" писана као дело које је намењено монасима, можемо да је сместимо у одређено време и контекст наших живота, онда ћемо, не копирајући оно што чине монаси јер су услови њиховог живота другачији, али уносећи дух "Лествице" и ми заједно са светим Јованом Лествичником живети у духу "Лествице" - рекао је Патријарх српски г. Порфирије у беседи након отпуста великопосног вечерњег богослужења у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја, хвостанског г. Јустина; и марчанског г. Саве, презвитер Бранислав Кеџић, служио је недељно великопосно вечерње богослужење, у смирај четврте недеље Великог поста посвећене преподобном Јовану Лествичнику, 21. марта/3. априла 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

Првих шест недеља Великог поста према богослужбеном правилу подразумевају недељно великопосно вечерње на којем се због појања великог великопосног прокимена врши вечерњи вход са кадионицом, а по завршетку појања једног од два велика великопосна прокимена који се од недеље до недеље смењују, свештенослужитељи светле одежде замењују тамним (љубичастим), и од тога тренутка богослужење добија покајни карактер.  

Након вечерњег отпуста поучним речима сабране је поучио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у својој надахнутој беседи говорећи о пресветлом примеру Преподобног Јована Лествичника, посебан акценат ставивши на знамено дело "Лествица", које је настало из пера и из срца овог великог подвижника и учитеља побожности. Поред тога, Патријарх се у својој беседи осврнуо и на јеванђелску перикопу која се чита на Литругији у четвртој недељи Великог поста.  

"Недеља која је пред нама посвећена је Светом Јовану Лествичнику, великом подвижнику (аскети) који је живео у шестом веку. Као што знамо, он је у раној младости из Цариграда где се родио, када је имао само шеснаест година напустио свет и отишао на Синајску Гору, и провео деветнаест година живота у послушању своме духовнику и братији са којом је живео. У послушању одричући се своје острашћене воље како би могао да у смирењу читав свој живот уподоби вољи Божјој, а онда након толико година проведених у манастирској (монашкој) заједници у општежићу, отишао је на Синај у једну пећину у којој је живео у самоћи четрдесет година. Умирући за овај свет, како монашка предања описују живот подвижника, он се рађао и родио за вечност, а нама је оставио једно духовно штиво - књигу која се зове "Лествица", која је намењена монасима за духовно руковођење", рекао је Патријарх српски говорећи о дивном међу светима - преподобном Јовану Лествичнику.

"Свако исцељење као чудо, али и свако друго чудо које може да се деси пред нашим очима увек је дар Божји, и увек је и израз наше вере која се оваплоћује кроз пост и молитву, и све друге димензије поста које су описане у "Лествици". Иако је "Лествица" писана као дело које је намењено монасима, можемо да је сместимо у одређено време и контекст наших живота, онда ћемо, не копирајући оно што чине монаси јер су услови њиховог живота другачији, али уносећи дух "Лествице" и ми заједно са светим Јованом Лествичником живети у духу "Лествице", поучио је Патријарх српски г. Порфирије.  

* * *

Епископ Стефан богослужио у храму Светог Саве: Вера је темељ нашег постојања

Телевизија Храм

Само нам фали вера, јер нас недостатак вере чини слабима и жалоснима. Када имамо праву веру и када разумемо снагу вере, онда смо и овде на земљи благословени и на правоме путу, рекао је у својој пастирској поуци Епископ ремезијански г. Стефан.

У четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, када Црква богослужбеним песмама прославља дивног међу угодницима Божјим - преподобног Јована Лествичника,  Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару. 

Настојатељу спомен-храма Светог Саве саслуживало је свештенство наведене велелепне светиње, уз молитвено учешће народа Божјег сабраног под сводовима највећег саборног храма васколиког српског народа. 

Са благословом началствујућег Епископа Стефана, сабрану литургијску заједницу речима литургијске беседе у духу светописамских чтенија и недељног дана који је посвећен свештеном спомену на преподобног Јована Лествичника, поучио је протопрезвитер Ненад Јовановић, парох храма Светог Саве. 

Након литургијског отпуста, сабранима се обратио Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, који је, поред осталог, рекао: "На здравље и спасење молитва, драга браћо и сестре. Зашто говоримо на здравље и на спасење? Зато што смо чули и данас у Јеванђељу да човек каже "Верујем Господе, помози моме неверју". Уколико бисмо били свесни тих речи, схватили бисмо да нам само фали вере, јер нас недостатак вере чини слабима и жалоснима. Када имамо праву веру и када разумемо снагу вере, онда смо и овде на земљи благословени и на правоме путу", закључио је Епископ ремезијански г. Стефан у свом кратком поучном обраћању сабраном евхаристијском сабрању. 

* * *

Епископ Јеротеј богослужо у храму Светог апостола Марка у насељу Пиносава: Пост и молитва нас доводе пред врата раја и уводе нас у рај

Потребно је да постимо и да се молимо, угледајући се на оца из данашњег Јеванђеља. Уколико то будемо чинили, ми ћемо стићи пред врата раја, рекао је Епископ топлички г. Јеротеј у својој беседи на светој архијерејској Литургији у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у београдском насељу Пиносава.

Са благословом првојерарха Српске Цркве, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта / 3. априла 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у београдском насељу Пиносава. 

У четврти недељни дан Великог поста, када богослужбено величамо преподобног Јована Лествичника, Епископу топличком г. Јеротеју, саслуживало је свештенство и ђаконство подручне Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који је узнео умилни славопој Господу нашем, чија је љубав неограничена и милост неизмерна. 

Након произнесених светописамских чтенија Епископ Јеротеј је беседио о значају духовног узрастања и подвига који би требао да буде саставни део великопосног путовања које нас, кроз покајање и духовни препород, води кад радости Празника над празницима.  

"Господ нас поучава на који начин да се боримо са својим страстима. Пост и молитва су два оружја која могу и највеће демоне и паклена стања да исцеле, али и наше падове. Пост и молитва нас доводе пред врата раја и уводе нас у рај. Свети Јован Лествичник је  један од оних Божјих угодника који су одржали заповест Божју о значају поста и молитве. Потребно је да постимо и да се молимо, угледајући се на оца из данашњег Јеванђеља. Уколико то будемо чинили, ми ћемо стићи пред врата раја. Кроз свету Литургију ми доживљавамо ова духовна стања и блаженства", нагласио је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског. 

* * *

Епископ Јустин богослужио у храму Светог Атанасија Великог у насељу Плави Хоризонти: Искреност је врлина која нас приближава Богу

"Будимо верни себи и искрени према себи самима, да смо ништавни, грешни и слаби, али желимо Господе Тебе свим срцем својим. Људи смо, падамо и устајемо, али и трудимо се да Богу угодимо, да кроз свето Јеванђеље постанемо достојни наследници живота вечнога", нагласио је Епископ хвостански г. Јустин у својој поучној беседи на светој архијерејској Литургији у храму Светог Атанасија Великог у земунском насељу Плави Хоризонти.

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта /3. априла, 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог и богоносног оца нашег Атанасија Великог у земунском насељу Плави Хоризонти.

У овај недељни дан који је посвећен свештеном спомену на преподобног Јована Лествичника, преосвећеном владици Јустину саслуживао је велики број пречасних презвитера и часних ђакона, уз молитвено учешће лаоса - народа Божјег који се сабира на једном месту ради учествовања у небоземној Тајни свете Литургије. 

Према устаљеном богослужбеном поретку, Литургија речи закључена је надахнутом беседом Епископа хвостанског г. Јустина, који је у свом надасве поучном слову указао на значај правилног разумевања јеванђељлских поука које нам доноси јеванђелско чтеније које се произноси у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице. 

"Почетак наше самосвести и почетак нашег односа са самима собом, са ближњима око нас и са Богом, јесте искреност. Када дођемо к себи, као што је дошао онај блудни син, тада можемо да постанемо бољи и тада можемо да почнемо да усходимо по тој небеској лествици на коју смо призвани уколико желимо. Није лако веровати, али потребно је да схватимо своје духовне домете и да искрено стојимо пред Господом, да се не претварамо и не мислимо о себи нешто што нисмо, него да смиреним срцем и са поуздањем на свемогућу љубав Божју приступамо увек ка Богу, а од Њега ћемо увек добити благослов", поучио је Епископ хвостански указујући да је целокупан живот православних хришћана једна духовна лествица која нас уздиже од земље до неба. 

* * *

Епископ Сава богослужио у храму Преподобне мати Параскеве на Чукаричкој Падини: Вера је кључ којим ћемо отворири врата Царства небеског

"Вера је та која спасава, вера у једног и јединог Господа, поверење да је Исус Христос једини наш Спаситељ. Вера у Господа и поверење у Њега је кључ којим ћемо отворити врата Царства небескога и сусрести се лицем к лицу са самим Господом", рекао је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој беседи на литургијском сабрању у храму Преподобне мати Параскеве у београдском насељу Чукаричка Падина.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, када савршавамо молитвени спомен на преподобног и богоносног оца нашег Јована Лествичника, 21. марта / 3. априла 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму преподобне мати Параскеве у београдском насељу Чукаричка Падина. 

Преосвећеном Епископу марчанском саслуживало је свештенство и ђаконство Богом чуване Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег, који је надахнут свештеним споменом на преподобног Јована Лествичника једним устима и једним срцем узнео славословље Троједином Богу - Оцу, Сину и Духу Светоме. 

Након прочитаних свештених зачала из Апостола и Јеванђеља, Епископ Сава је произнео недељну омилију у оквиру које је тумачио јеванђелско казивање, уз осврт на молитвени спомен којем је посвећена четврта недеља Великог поста која свакога припадника Цркве побуђује на успињање на духовну лествицу врлина и делатне љубави. Према речима Епископа Саве наше успињање на духовну лествицу није могуће без два стуба вере - поста и молитве.

"Вера је оно што нас отвара и даје нам могућност да примимо благодат Божју, јер реч, благодат и сваки додир Божји јесте на исцељење и спасење, а основна два стуба вере о којима говори данашње Јеванђеље јесу пост и молитва. Права вера јесте вера човека који се моли, а пост је стражење над нашим телом и чување наших чула, наших помисли, речи и дела, зато човек постом и молитвом пази на целокупно своје биће, на тај начин одржава везу са небом и стоји постојано на земљи. Постом и молитвом изграђујемо своју веру, јер наша вера се гради и узраста, и на тај начин узрастамо до мере висине Христове", истакао је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, који је на крају своје надахнуте беседе пренео благослов и молитвене жеље Његове Светости Патријарха српксог г. Порфирија, који је из пастирског старања благоизволео да један од његових викарних епископа предстоји евхаристијским сабрањем у велелепном храму у београдском насељу Чукаричка Падина.  

* * *

Епископ Георгије богослужио у београдском Саборном Светоархангелском храму

Телевизија Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта / 3. априла 2022. године, Његово Преосвештенство умировљени Епископ канадски г. Георгије, началствовао је на светој архијерејској Литургији у београдском Саборном Светоархангелском храму. 

У четврту недељу Великог поста, када прослављамо преподобног Јована Лествичника, владици Георгију саслуживали су високопреподобни архимандрит Нектарије; протопрезвитер-ставрофор Бранко Топаловић, архијерејски намесник београдски други; као и протођакон Радомир Перчевић, уз молитвено учешће народа Божјег.

* * *

О литургијским сабрањима у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, широм Српске Православне Цркве, погледајте у данашњем издању дневне информативне емисије "Вести из Цркве":

* * *

Телевизија Храм

Четврта недеља Великог поста - Преподобног Јована Лествичника

Трећа недеља Великог поста - Крстопоклона

Друга недеља Великог поста - Преподобног Григорија Паламе

Прва недеља Великог поста – Православља

Теодорова субота - прва субота Великог поста

Светлост Христова просветљује све

Литургија пређеосвећених дарова - срце великопосних богослужења

Света Четрдесетница - Велики пост

Повезане вести

Вести