НЕДЕЉА, 3. 4. 2022 - 09:45

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Јована Владимира: Пост и молитва су потребни да бисмо отворили своје духовне очи (ФОТО/ВИДЕО)

Пост и молитва су потребни да бисмо отворили своје духовне очи, да бисмо могли да будемо сарадници благодати Божјој, сарадници и сапутници у свему ономе што Господ чини за нас и за људски род , рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи на евхаристијском сабрању у храму Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић.

Телевизија Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благоизволео је да у четврту недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. марта / 3. априла. 2022. године, посети литургијску заједницу храма Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика, и да у наведеном храму, који се налази у београдском насељу Медаковић, предстоји евхаристијским сабрањем. 

Првојерарху Српске Цркве саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који се сабира у овом београдском храму у којем се чува копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Након произнесених одељака из Светога Писма, Патријарх Порфирије је беседио говорећи о значају вере и духовног усхођења уз лествицу врлине и јеванђелских вредности на које смо сви призвани. Патријарх српски је указао да је Господ чудо из данашње јеванђелске перикопе, учинио непосредно након свог чудесног преображења на таворској Гори. Поред тога, првојерарх Српске Цркве је подсетио да Преображени Господ након чуда на Таворској Гори силази у реалност овога света и времена, а из потребе да човека спасе и помилује.  

"Пост и молитва су потребни да бисмо отворили своје духовне очи, да бисмо могли да будемо сарадници благодати Божјој, сарадници и сапутници у свему ономе што Господ чини за нас и за људски род. Пост има за циљ скромност, смирење и љубав у односу на Бога и односу на друге. Зато сам Господ каже да се постом и молитвом изгони свака демонска сила и нечистота, изгони се из нас и наших живота, а онда и око нас. Отуда сви они који минимизирају и релативизују пост, у најмању руку не знају шта говоре и наносе штету себи и другима", рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи изговореној након произнесених светописамских чтенија.

Четврта недеља Великог поста - преподобног Јована Лествичника 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести