УТОРАК, 15. 2. 2022 - 10:34

Извор: Епархија источноамеричка

Велико освећење цркве Светог Саве у Норт Порту

Радост и благослов великог освећења излила се на цркву Светог Саве у Норт Порту на Флориди, где је Епископ источноамерички г. Иринеј предстојао светим сабрањем уз саслуживање Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког г. Лонгина.

Епархија источноамеричка

 

Саслуживало су намесник за Флориду протојереј-ставрофор Милан Крстић, прота Ђокан Мајсторовић из Њу Џерзија, прота Милорад Орлић из Филаделфије, прота Борис Чоловић из Гринсбороа у Северној Каролини, прота Љубиша Брњош из Орланда, прота Миладин Благојевић из Атланте, свештеник Станислав Крављача из Џексонвила, свештеник Влада Терзић из Де Мојна у Ајови, протонамесник Драган Жарић из Сент Питерсбурга, протонамесник Милош Ждралић из Клирвотера, као и протођакон Јован Аничић и ђакони Бојан Глигоревић и Милан Дамњановић.

На велики празник сабрало се мноштво свештенства и верног народа како са Флориде тако и из свих крајева Америке и Канаде. Међу свештенством најстарији је био протојереј-ставрофор Јован Тодоровић, који има богату свештеничку службу од Калифорније, преко Индијане, до Клирвотера на Флориди, а повремено је служио и у парохији Светог Саве у Норт Порту. Међу присутнима су били и протојереј-ставрофор Воја Павловић и протојереј-ставрофор Душан Гњатић из Епархије канадске.

Литургијске химне је појао хор Хероина Милунка Савић, док су апостол читали Максим Дамњановић и Анастасија Ђурђевић. У олтару су прислуживали Јован Буфалини из Вашингтона, Василије и Арсеније Терзић из Де Мојна, Гаврило, Јован и Сергије Жарић из Сент Питерсбурга, Јован Ђурић и Милош Никодијевић из Норт Порта.

Кумови великог освећења цркве Светог Саве у Норт Порту били су Радмила Мила Ђурић и Анастасија Ђурђевић. Велики дан за парохију увеличали су и гђа Џил Лук, бивша градоначелница Норт Порта, a сада једна од чланова градске управе, која је својим присуством потврдила изванредне и пријатељске односе српске црквене заједнице са челницима града Норт Порта. Гђа Џил Лук, која је дошла је у пратњи заменика градоначелника Норт Порта гђе Барбаре Лангдон и члана градске управе гђе Деби Мекдауел, подсетила је на ток градње цркве и процес њеног украшавања. Приметивши како су се радови веома брзо и успешно изводили, подсетила је и да је присуствовала малом освећењу цркве 4. јануара 2020. године и закључила да је лепота цркве плод љубави заједнице која егзистира у цркви Светог Саве у Норт Порту. 

Представници Амбасаде Републике Србије у Вашингтону су послали срдачне поздраве и добре жеље поводом освећења цркве. Свечаности је присуствовао г. Обрад Кесић, шеф Канцеларије Републике Српске у Вашингтону, који је пренео поздраве председнице Републике Српске гђе Жељке Цвијановић, српског члана Председништва Босне и Херцеговине г. Милорада Додика и председника Владе Републике Српске г. Радована Вишковића.

У надахнутој беседи владика Лонгин је поручио сабранима да чувају српско име, негују српски идентитет и чуваку веру за коју су наши преци животе положили, док је домаћин светог сабрања, епископ Иринеј, истакао да је црква Светог Саве у Норт Порту једна од најлепших цркава у Америци. Епископ Иринеј је том приликом за велики допринос приликом изградње цркве свештеника Драгана Жарића одликовао звањем протонамесника, док је пароха цркве Светог Саве у Норт Порту, свештеника Александра Ђурђевића, осликовао звањем протојереја због његовог великог доприноса при завршетку изградње цркве и њеном унутрашњем улепшавању.

Епископ Иринеј је доделио и архијерејске грамате првом председнику Црквено-школске општине у Норт Порту г. Жарку Лазићу, председници Кола српских сестара Света Петка гђи Милки Лазић, као и оснивачима Црквене општине у Норт Порту гђи Милици Живковић, г. Светотомиру и гђи Радмили Стојковић, дугогодишњем појцу и другом председнику Црквене општине у Норт Порту г. Љубиши Драгину, као и свештенику Драгани и попадији Изворинки Жарић.

Специјални гост великог освећења цркве Светог Саве у Норт Порту био је проф. Љубиша Фолић који је донирао пројекат за подизање цркве Светог Саве у Норт Порту грађене по узору на цркве у Обилићу на Косову и Метохији и Љубињу.

У пригодном програму наступили су гуслар Ђорђије Копривица, фолклорна група и хор Хероина Милунка Савић под руководством Анастасије Ђурђевић.  изазвао обиље емоција, јер су деца на феноменалан начин отпевала косовске песме и песме Светог Владике Николаја Велимировића. За свој наступ су награђени дуготрајним аплаузом а посебно су похваљени од присутних Епископа Иринеја и Лонгина.

У летопису је остало забележено да су оснивачи Црквено-школске општине у Норт Порту били Милица Живковић, Милан и Ирис Шашић, Светомир Стојковић, Жарко Лазић, др Светозар Теодоровић, Петар и Никола Перојичић, Станко Вракела, Симо Гламочлија и Милан Мајк Брновић. Прву свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Живан Стефановић. Парохију су током предходних 34 године обслуживали и прота Живан Гвозденовић, свештеници Драган Жарић, Марко Роу и Стефан из Америчке Православне Цркве из Вениса, све до априла 2017. године када Епископ источноамерички Иринеј за пароха у Норт Порту поставља свештеника Александра Ђурђевића, који започиње обнову и подизање литургијске заједнице.

Епархија источноамеричка
Епархија источноамеричка
Епархија источноамеричка
Епархија источноамеричка

Повезане вести

Вести