УТОРАК, 1. 2. 2022 - 11:25

Извор: TВ Храм

Годишњица устоличења Патријарха Кирила – богослужио Епископ Стефан (ФОТО/ВИДЕО)

Свето евхаристијско сабрање у Подворју Руске Православне Цркве у Србији - Храму Свете Тројице на Ташмајдану у Београду, поводом 13. годишњице устоличења Патријарха Кирила, богослужио Епископ Стефан

TВ Храм

По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Eпископ ремезијански Г. Стефан, викар Патријарха српског служио је свету архијерејску Литургију на дан молитвеног прослављања Преподобног Макарија Египатског и Светог Марка Ефеског, у уторак 1. фебруара 2022. године  у Подворју Руске Православне Цркве у Србији - Храму Свете Тројице на Ташмајдану у Београду.

Епископу Стефану саслуживало је више презвитерâ и ђаконâ, у молитвеном присуству верног народа. Повод молитвеног и евхаристијског сабрања јесте тринаест година од устоличења Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила.

На крају свете литургије старешина Подворја Руске Православне Цркве у Србији протојереј Виталије Тарасјев изразио је благодарност Преосвећеном Eпископу ремезијанском Г. Стефану  у име Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Г. Кирила и у име све пуноће Руске Православне Цркве, што је на дан молитвеног спомена на Светог оца Макарија  Египатског и на дан 13. годишњице од устоличења у трон  Патријараха  московских и све Русије Његове Светости Патријарха руског Г. Кирила, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, благоизволео служити свету архијерејску Литургију у Светотројичном храму Подворја Руске Православне Цркве у Београду  и помолити се за живот и здравље Патријарха Руског Кирила, Патријарха српског Порфирија и за наше једноверне и једнокрвне народе руски и српски. На крају свог обраћања протојереј Виталије је у име Патријарха Московског и све Русије Г. Кирила Eпископу Стефану даривао образ Пресвете Богородице Владимирске која је кроз историју у три наврата спасавала руски народ од разних завојевача, и којој се увек руски народ моли.

Затим се Преосвећени Eпископ ремезијански Г. Стефан обратио захвалним архипастирским словом рекавши да је његова највећа жеља као настојатеља храма Светог Саве да сви радови у потпуности буду у што краћем року завршени и да Патријарх српски и Патријарх руски што пре могу да освештају храм Светог Саве у молитвеном присуству Председника Републике Србије и Председника Руске Федерације. Епископ Стефан је истакао наду да ће ускоро бити крај пандемије, да ћемо се и ми уз помоћ Божију обновити и обожити, те да ће након потпуне обнове манастира Хиландара и освећења храма Светог Саве наш народ кренути светосавским путем. Преосвећени Eпископ Стефан је евоцирао сећање на блаженопочившег Патријарха Иринеја који је говорио да треба свој мали српски чамац да закачимо за велики руски брод. Епископ Стефан је нагласио да преноси благослове Патријарха Порфирија који са својим хришћанским врлинама и духовном величином подсећа на Патријарха Кирила, који је увек у тешким моментима био уз српски народ. Преосвећени је на крају беседе захвалио настојатељу руског Подворја апострофиравши нераскидиве и дугогодишње братске везе наша два православна народа.

TВ Храм
TВ Храм
TВ Храм
TВ Храм
TВ Храм
TВ Храм
TВ Храм
TВ Храм

Повезане вести

Вести