ПОНЕДЕЉАК, 14. 11. 2022 - 11:11

Извор: ТВ Храм

Епископ Стефан: Лекарска служба је најтежа али и најплеменитија коју човек може да има на земљи (ФОТО)

У понедељак, 14. новембра 2022. године, када наша Света Црква молитвено прославља Свете Козму и Дамјана - Врачеве, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан служио је Свету архијерејску Литургију у Параклису посвећеном овим светитељима у Клиничком центру у Београду.

ТВ Храм

Епископу Стефану саслуживало је свештенство архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству запослених у Клиничком центру и верног народа.

После заамвоне молитве Епископ Стефан је пререзао колач и освештао славске дарове.

На крају Свете Литургије Епископ Стефан се обратио сабранима рекавши да:

"Као што видите овај храм постаје све лепши и лепши, и пре свега захваљујући овом простору који је довољно велики, а онда и Вама који украсујете тај храм. Храм неће имати лепоту ако у њему нема човека и ако у њему нема људи. Зато је јако важно што смо се данас окупили овде да сведочимо смисао наше вере и смисао нашег живота овде на земљи и да сведочимо живот вечни."

"Браћа наша, страдалници и светитељи, Козма и Дамјан, су посведочили живот на земљи најбоље могуће имајући овде љубав према ближњима и зато су њихова имена уписана у Царство Небеско међу светима и зато смо данас заједно овде да се помолимо. Данас се молимо ми свештеници, Црква, народ, данас се моле лекари за своје спасење и свој пут, да га освештају и благослове и да остану у историји српских лекара јер је увек и била узвишена њихова служба. Нека им Бог да свакога благослова, а данас ми њих лечимо својим молитвама и уздижемо наше лекаре не би ли они радили свој део посла који најбоље раде а тај део посла је најтежи и најплеменитији који један човек може да има на земљи", истакао је Епископ Стефан.

Потом је Преосвећени рекао: "Нека смо сви Богом благословени, преносим Вам благослове нашег Свјатјејшег Патријарха Порфирија на све Вас који смо се овде помолили али и на све наше ближње и  болесне који данас нису могли да дођу али и на оне здраве који не знају ништа о вери и не виде смисао доласка у храм Божји. Боље да се ми молимо за њих да им Бог да снаге и жеље да долазе у храм Божји него да их мука тера јер наш народ каже: „Без невоље нема ни богомоље“. Понекад ни то није лоше, да нас невоља натера да будемо на правом путу, да не будемо неки други јер се често дешава да људи када имају проблема одлазе на нека друга места где траже лека и спасења а тамо је само, како каже Владика Николај, њива гладних. Ми који смо се данас причестили и узели славско жито и колач ми смо на њивама које нису гладне већ вечне њиве спасења Господњег. Нека сте Богом благословени и живели на многаја љета!"
 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести