НЕДЕЉА, 7. 11. 2021 - 12:00

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Господ силом своје љубави побеђује смрт (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у 20. недељу по Духовима 07. новембра у цркви Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру. Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим, Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј, викар Патријарха српског и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

ТВ Храм

У току Свете Архијерејске Литургије Патријарх Порфирије је у чин  ђакона рукоположио Србољуба Остојића. После прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије се верном народу обратио архипастирском беседом у којој је између осталога говорио о прочитаном јеванђелском зачалу из Светог Јеванђеља по Луки који бележи догађај који смо чули а који није забележен у другим Јеванђељима, јер је Апостол Лука хтео да покаже историјску димензију живота Господа Исуса Христа, да покаже да Син Божији и наша вера у Њега није напросто  нека апстрактна теорија идеја и идеологија и да ништа из живота Господа Исуса Христа није фикција и да не постоји што нас чека у другом будућем веку и свету, а да није доступно нама људима као предукус али истинска и права реалност, реалност не само  о којој можемо да мислимо него реалност о којој можемо и морамо да учествујемо. Патријарх Порфирије је додао да Господ силом своје љубави побеђује смрт не само као биолошку чињеницу и не само као последицу греха, Он побеђује смрт као пролазност.

Топчидерска Црква светих апостола Петра и Павла је храм Српске православне цркве који припада општини Савски венац у Београду. Смештена је у парку Топчидер и подигнута је између 1832. и 1834. године. Задужбина је кнеза Милоша Обреновића који је и био њен ктитор. У непосредној близини налазе се и Милошев конак, као и Црквени конак у Топчидеру.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести