ПЕТАК, 9. 10. 2020 - 17:11

Извор: Епархија тимочка

Празник Заштитнице града и рукоположење у Зајечару

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, сваке године на празник Зачећа Светог Јована Претече, служи се света Литургија у знак сећања на чудесно јављање лика Пресвете Богородице Пећке, која је заштитила град у време ратних сукоба 1944. године.

Епархија тимочка

Његовом Преосвештенству Епископу тимочком г. Илариону саслуживали су протојереј Игор Ивковић, протонамесник Зоран Голбовић, јереји Марко Пајчин и Новак Бојанић, архиђакон Илија Јовановић и ђакон Урош Памучар, док је на литургијске прозбе одговарао хор зајечарског Саборног храма. Током свете Литургије Епископ је рукоположио г. Николу Нешића у свештени ђаконски чин.

Ђакон Никола Нешић је рођен 28. фебруара 1996. године. Основну школу завршио је у родном Друговцу (општина Смедерево) а потом Богословију Светог Јована Златоуста у Крагујевцу. Ожењен је Саром са којом има сина Теодора.

Након благосиљања славског колача породице Адамовић, Његово Преосвештенство је предводио литију до куће у чијем се подруму од 6. до 8. октобра 1944. године чудесно јављао лик Пресвете Богородице, у време највећих борби за ослобођење града између руске војске и немачких окупационих снага. Кријући се од непрестаног гранатирања, велики број цивила је ратне дане проводио у подруму те куће молећи се Пресветој Владичици да спасе град и његове становнике од уништења. И заиста, јављањем свог Пречистог лика Пресвета Богородица је пружила помоћ и утеху житељима Зајечара, крепећи их у вери и молитви, а град је сачуван од даљег бомбардовања и убрзо потом ослобођен.

Извор: Епархија тимочка

Епархијске вести |

Повезане вести

Вести