НЕДЕЉА, 4. 4. 2021 - 07:13

Извор: ТВ Храм

Духовник - Проблеми у браку

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Помаже Бог. Имам један проблем већ две године сам у браку. Проживјео сам много искушења у том истом браку углавном са супругом која је стално незадовољна. Мало је кад тренутака да влада харизма и мир у кући. Молимо се обадвоје Богу и постимо али опет наилазе моменти, тренутци кад је незадовољство све веће и веће. Не знам шта да радим. Исто тако супруга ме одбија и не жели да води љубав са мном. Већ дуго дуго се надам али ништа. Нећу да је присиљавам волио бих чути ваш одговор у видеу да ми дате паметне и корисне савјете, смјернице. Хвала Много на разумјевању.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Помаже Бог. Имам један проблем већ две године сам у браку. Проживјео сам много искушења у том истом браку углавном са супругом која је стално незадовољна. Мало је кад тренутака да влада харизма и мир у кући. Молимо се обадвоје Богу и постимо али опет наилазе моменти, тренутци кад је незадовољство све веће и веће. Не знам шта да радим. Исто тако супруга ме одбија и не жели да води љубав са мном. Већ дуго дуго се надам али ништа. Нећу да је присиљавам волио бих чути ваш одговор у видеу да ми дате паметне и корисне савјете, смјернице. Хвала Много на разумјевању.

Свети апостол Павле је писао у првој посланици Коринћанима, седма глава, стихови од трећег до петог: да муж и жена једном другом указују дужну љубав, и да се муж и жена једно другом не забрањују, осим по договору. Ако је твоја жена побожна, ако већ пости и моли се Богу, онда би требало и да се придржава овог правила. Ако те упорно одбија, онда се на неки начин греши о тебе. А Христос каже у Јеванђељу: “Ако ли ти згреши брат твој,  иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата свога. Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три сведока остане свака реч. Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник”.

У твом случају не ради се о брату, него о жени, али смисао је исти. Пре свега покушај да са њом лепо поразговараш о том проблему и да дознаш разлог због кога она тако поступа с тобом. Ако то не буде хтела, предложи да поразговарате са својим свештеником, или можда са психологом, или можда са њеним родитељима. То је оно да остане свака реч на устима два три сведока. Ако ни то не помогне, онда се обрати свом свештенику и поднеси тужбу за развод брака. Црквени суд ће је позвати на покајање, па ако ни Цркву не послуша, добићеш развод.

Када будеш насамо разговарао са женом о том проблему, саветујем ти да се добро припремиш. Пре свега увери себе да она има неки ваљан разлог за своје понашање и нека ти главни циљ разговора буде да откријеш тај разлог. Теби је тешко да замислиш неки ваљан разлог, али не значи да ваљан разлог не постоји, барем у њеним очима ваљан разлог. Ако у разговор уђеш са предубеђењем да је она крива, онда ће се разговор вероватно брзо претворити у свађу и неће довести до решења. Стога се наоружај стрпљењем у разговору, али и упорношћу. Ако си само стрпљив, али не и упоран, онда то у њеним очима може да изгледа као кукавичлук. Можда те и одбија због тога што те сматра за страшљивог и малодушног човека. Дакле, неопходно је да покажеш одређену упорност и чврстину карактера у својим покушајима.

Пре свега упитај је да се изјасни: да ли она види неки проблем у вашим односима или не? Ако и сама увиђа да проблем постоји, онда упорно захтевај да објасни своје понашање ваљаним разлогом, да објасни шта је то што је наводи на такво понашање. Имај у виду да је сасвим могуће да она има одређен врло јасан разлог у себи, али да га из неког другог разлога не може исказати пред тобом. У том случају, ако жели да се проблем реши, онда ће пристати да поразговара са свештеником, или са психологом, како би они посредовали између вас двоје и помогли да се проблем реши. Ако одбија такав разговор, онда то значи она не жели да се проблем реши. Обрати се и њеним родитељима за помоћ. Можда ће њима објаснити због чега се тако понаша. Ако она негира да постоји проблем, и ако не жели никакав разговор на ту тему ни са свештеником, нити са психологом, нити са својим родитељима, онда ти не остаје ништа друго него да тражиш развод брака.

Ако пак у разговору дознаш за разлог због кога се она тако понаша, покушај све што је у твојој моћи да тај разлог одстраниш. Ако то није могуће, онда ти опет једино остаје развод брака.

Нека би Вам Господ помогао да се у вашој породици зацаре слога, међусобна љубав и разумевање.

Повезане вести