УТОРАК, 2. 2. 2021 - 15:00

Извор: Епархија сремска

Семинар за вероучитеље у Сремским Карловцима

По благослову Епископа сремског г. Василија намесништво сремско-карловачко уприличило је 30. јануара 2021. године семинар за вероучитеље у архијерејским намесништвима сремскокарловачком, подунавском и румском.

Епархија сремска

Семинар је осмислио и њиме руководио протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо који је координатор за веронауку на нивоу Епархије сремске. У својству домаћина скуп је поздравио ректор Карловачке богословије протојереј Јован Милановић и архијерејски намесник сремско-карловачки јереј Слободан Вујасиновић, старешина Петропавловске сремскокарловачке цркве. Семинару су присуствовали архијерејски намесници румски Сретен Лазаревић и подунавски Гавро Милановић.

Поздравно слово Епископа сремског:

„Драги вероучитељи, ви сте позвани и призвани као посленици на Њиви Господњој (у истом рангу и у исто време изузев свете тајне свештенства, а они који су у чину имају још више задатака) да мисионарите и створите једну огромну војску Христову. Младе душе очекују од вас да им усадите веру и да заволе тај прекрасни предмет који се Веронаука зове… Те дечје душе очекују од вас радост, родитељски осмех и однос, једну посебну врсту родитељске бриге. Пренесите им оно најдрагоценије! Нека прву азбуку спасења чују управо од вас, њхових вероучитеља! Вратите их на пут Богу, изведите их на прави пут. Веронаука је важан предмет и немојте мислити да је важан само благослов. Морате бити много присутнији, одговорнији, активнији; сви од вас очекују од да дате свој печат духовности и да и наставницима, Наставничком већу, савету пренесете Бога. Будите пример и својим животом. Желим да сви вероучитељи буду свугде, било где да се налази наша Црква,, што успешнији….“

На скупу су говорили: проотојереј-ставрофор др Радомир Поповић на тему Канонизација светих у Православној Цркви, архимандрит Стефан, игуман великореметски на тему Монаштво и улога манастира у мисији Цркве; протођакон Радомир Ракић; Милош Гудовић, вероучитељ из румских школа „Јован Јовановић Змај“ и „Душан Јерковић“, док је о методичким могућностима у савременој верској настави говорила је професор енглеског језика Сања Симић де Граф.

Учесници семинара су посетили Библиотеку Карловачке богословије где их је у име ректора поздравио професор Ненад Стојановић. За све учеснике семинара приређена је трпеза љубави у сали богословије. Учесницима је ректор подарио пригодне поклоне, монографију Саборне сремскокарловачке цркве и школски часопис Карловачки богослов.

Професор историје Српске Цркве и опште историје, Ненад Стојановић, задужен за богословску библиотеку, у име ректора Карловачке богословије, поздравио је учеснике семинара за вероучитеља из намесништава сремскокарловачког, румског и подунавског, као и предаваче из Београда и Лознице. За ову прилику припремљена је изложба ретких и вредних књига које су гости могли да виде.

Захваљујући пројекту „Ходите ка мени сви, ја ћу вас одморити” (Мт 11,28),  за који је Богословија „Свети Арсеније” у Сремским Карловцима добила финансијску подршку Министарства културе и информисања  набављена су и техничка средства, која су омогућила рад на сигнатури и дигитализацији.

Приликом распоређивања књига, пронађене су неке књиге које потичу још из 18. и 19. века као и многи рукописни учџбеници. Неки до њих су: Увод у Свето Писмо Новога Завета нона Зремског, Фонетика руског језика Ђорђа Јазића, Литургика Јована Живковића, Историја хришћанске Цркве, I део, професора М. Јакшића. Посебан фонд је библиотеке војводе Момчила Ђујића коју је он предао на дар библиотеци Карловачке богословије. Тренутан број књига у фонду библиотеке је оквирно између 25000  до 35000 књига.

Извор: Епархија сремска

    Веронаука Епархијске вести

|

Повезане вести

Вести